Bugarska ministarka podnosi ostavku zbog sumnje o korupciji

Bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova objavila je da podnosi ostavku zbog sumnji o korupciji vezanih za prodaju jedne firme iz energetskog sektora.
Posle otrkića u medijima, Petkova je priznala da već dugo poznaje vlasnika jedne malo poznate bugarske firme Inerkom, koja je na opšte iznenađenje u četvrtak izabrana za kupca najveće privatne kompanije za distribuciju energije u zemlji CEZ Bugarska.
 
Petkova je potvrdila da poznaje vlasnicu Inerkoma Ginku Varbakovu, ali je negirala da s njom ima bilo kakve porodične veze i da je napravila bilo kakav prestup, prenose bugarski mediji. 
 
Bugarski premijer Bojko Borisov potrvdio je novinarima na margini evropskog samita u Briselu da je savetovao ministarki da napusti funkciju da bi se izbegao svaki mogući udarac na ugled vlade.
 
Firmu CEZ Bugarska je otkupila češka grupa CEZ 2004.
 
CEZ Bugarska obezbeđuje distribuciju struje u Sofiji i na severozapadu Bugarske, sa oko tri miliona korisnika.
 
Ta kompanija ima obrt od 900 miliona evra, navodi se na specijalizovanom internet sajtu Kapital, koji procenjuje vrednost transakcije na 320 miliona evra.
 
Izbor Intercoma, male kompanje koja drži tri lokacije sa energijom vetra, za kupovinu ovog bugarskog giganta, naspram više konkurenata podstakao je sumnje u korupciju koja doseže do vladajuće većine.
 
Pekova je odbacila sve optužbe o neregularnosti i dodala da vlada nije bila uključena u izbor kupca. Transakciju još treba da odobri više nezavisnih komisija.
 
EU zamera Bugarskoj, aktuelnoj predsedavajućoj Unije, propuste u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, isto što zamera i Rumuniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet