Izmene u bankarstvu u Letoniji nakon optužbi za pranje novca

Letonija planira da prepolovi udeo bankarskih depozita u vlasništvu nerezidenata, nakon što su SAD optužile jednu od najvećih letonskih banaka za pranje novca ogromnih razmera, izjavio je letonski premijer Maris Kučinskis.
Izmene u bankarstvu u Letoniji nakon optužbi za pranje novca
Foto: Pixabay
- Svrha strože kontrole je da se udeo depozita u rukama stranaca postepeno smanji sa sadašnjeg nivoa od 40 odsto u ukupnim depozitima na 20 posto kako bi se izbegli šokovi po ekonomiju - izjavio je Kučinskis u izjavi za Rojters uoči početka samita EU u Briselu.
 
Američke vlasti optužile su banku ABLV, treću najveću banku u Letoniji, da je uključena u akciju pranja novca za ruske klijente, što je prouzrokovalo ogromno povlačenje sredstava iz te banke u strahu od sankcija SAD.
 
Problemi u toj banci vremenski su se poklopili i sa korupcionaškom istragom protiv guvernera centralne banke Letonije, koja, kako poručuju iz vlade, nije povezana sa slučajem ABLV.
 
- Bankarki sektor je stabilan. Sve je pod kontrolom. Nastavićemo snažnu borbu protiv svake vrste korupcije ili finansijskog prekršaja - poručio je premijer Letonije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.