Pahoru najveća, Vučiću najmanja predsednička plata u regionu

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu platu od kolega iz regiona, dok Aleksandar Vučić od svoje funkcije zarađuje najmanje.
Pahoru najveća, Vučiću najmanja predsednička plata u regionu
Foto: 021.rs
Kako se navodi u njegovom imovinskoj karti, dostavljenoj Izbornoj komisiji, njegova mesečna primanja iznose 3.322 evra.
 
Više od 3.000 evra iznose mesečne plate hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine. Hrvatsko Poverenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto platu 3.276 evra, dok članovi Predsedništva BiH u proseku zarađuju 3.091 euro.
 
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine navodi da članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 evra mesečno.
 
Prema javnim podacima, predsednik Srbije ima trostruko manju platu od hrvatskih i BiH komšija. Aleksandar Vučić mesečno prima 1.083 evra, što je najmanja predsednička plata u regionu.
 
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović mesečno zaradi neto 2.423 evra, kosovski predsednik Hašim Tači 2.873 evra. Manje od 2.000 evra mesečno zarađuju predsednici Makedonije Đorđe Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425), prenosi Al-Jazeera Balkans.
 
Ako predsednička primanja poredimo s prosečnom platom u regionui, apsolutni su rekorderi predsednik Kosova i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine. Plata Hašima Tačija gotovo je osam puta veća od prosečne, a tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od proseka u toj državi.
 
Predsednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću plaću od proseka u svojoj zemlji, dok predsednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosečna plata u Srbiji, prenosi RTCG.
 
Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše su prosečne plate u regiji u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
  • Republikanac V

    25.02.2018 10:13
    Pored onolike otimačine, malverzacija, kriminalnih radnji i korupcije plata mu ni ne treba. Njegov brat zarađuje dovoljno.
  • Perica

    25.02.2018 07:57
    Da
    Al oni (AV) ima batu koji zarađuje za obojicu.
  • Pawlle

    25.02.2018 07:03
    Evo zaplakacu zbog jadnog vucica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet