Nemački sud odlučio: Gradovi mogu da zabrane dizelaše

Prema odluci suda, nemačkim gradovima biće dozvoljeno da zabrane starija dizel vozila u nekim područjima.
Savezni upravni sud u Lajpcigu saopštio je da Štutgart i Diseldorf mogu da zabrane starije dizelaše, koji više zagađuju vazduh, u najzagađenijim zonama gradova.
 
Sud je, naime, odlučivao po žalbi dve nemačke savezne države na presude nižeg suda, u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja.
 
Prvostepene procese pokrenula je nemačka grupa Akcija za životnu sredinu, koja optužuje vladu da interese proizvođača automobila stavlja ispred zdravlja ljudi.
 
Vlade obe nemačke savezne države i autoindustrija protive se ovim zabranama, koje predstavljaju presedan za celu državu. Kako kažu, strahuju da će to poremetiti život vlasnicima dizelaša i da će ta vozila izgubiti vrednost na tržištu.
 
U sudu su rekli da su zabrane bile neophodne nakon što je oko 70 nemačkih gradova premašilo nivoe azotnog oksida Evropske unije prošle godine. Emisije dizelaša koje sadrže azotni oksid mogu uzrokovati ozbiljne respiratorne bolesti.
 
Prema zvaničnim podacima, od 15 miliona dizel automobila na nemačkim putevima, samo 2,7 miliona je u skladu sa najnovijim Euro-6 standardima.
 
Udeo dizelaša u ukupnom tržištu automobila u Nemačkoj pao je sa 48 odsto u 2015. na oko 39 odsto prošle godine.
  • Tihi

    27.02.2018 15:13
    Svabo
    Da "hoce" unistice glavnu granu privrede koja donosi novac price za malu DECU
  • Old Bak

    27.02.2018 14:25
    Au, EU!
    Čekaj bre, a ljudska prava vozača dizelaša?
  • Ljudi moji..

    27.02.2018 13:47
    Fjutog slavi ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.