Mesić odbio da bude počasni građanin Sarajeva

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odbio je da bude počasni gradjanin Sarajeva, pošto je tu titulu prvo trebalo da dobije turski pisac Orhan Pamuk kojeg Turska smatra disidentom.
Mesić odbio da bude počasni građanin Sarajeva
Foto: Pixabay
Mesić je vlastima Sarajeva uputio pismo da ne želi biti počasni gradjanin tog grada zbog celog slučaja s nobelovcem Pamukom, koji je prvo trebalo da to postane, a onda je odluka o tome povučena. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća Sarajeva prvobitno je jednoglasno predložila Pamuka za počasnog gradjanina, ali su potom četiri člana Komisije promenila mišljenje zbog, kako je navedeno, "nedostatka elemenata za dodelu priznanja".
 
Prema pisanju medija, odluka da se odustane doneta je pod političkim pritiskom vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog "dodvoravanja" turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, budući da turske vlasti Pamuka smatraju disidentom. Pošto su odlučili da odustanu od turskog književnika, predložen je bivši hrvatski predsednik Mesić.
 
Mesić je N1 rekao da mu se niko iz Gradske uprave Sarajeva nije javio u vezi sa tim i da ne želi biti počasni gradjanin Sarajeva pošto je iz medija saznao za slučaj s Pamukom.
  • milicica

    28.02.2018 00:24
    rasplakao me
    Najzad i da ovaj covek ucini nesto posteno i dobro, sto to nije uradio kad nam je rasturio bivsu drzavu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet