Uhapšen Italijan o kojem je pisao ubijeni slovački novinar

Slovačka policija uhapsila je jutros u Mihalovcama na istoku Slovačke Italijana Antonina Vadalu, koga je u izveštaju pominjao ubijeni slovački novinar Jan Kucijak.
Vadalu je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Italija, odnosno sud u Veneciji, u okviru međunarodne racije protiv narko mafija tokom koje je u Evropi uhapšeno 17 ljudi, saopštilo je danas slovačko Generalno tužilaštvo.
 
Antonino Vadala jedan je od Italijana za koje se veruje da na istoku Slovačke preko evrodotacija i biznisa u poljoprivredi i solarnih elektrana, peru novac kalabrijske mafije Ndrangete. O tome je u poslednjem nedovršenom članku pisao ubijeni slovački istraživački novinar Jan Kucijak, kao i o Vadali bliskim ljudima u kancelariji slovačkog premijera Roberta Fica, pre svega o Ficovoj sekretarici, nekada manekenki i ljubavnici Vadale, Mariji Troškovoj. 
 
"Evropskim nalogom za hapšenje italijanski sud traži izručenje Antonina Vadale za krivično gonjenje u Italiji za krivično delo u vezi sa drogama izvrešno u organizovanoj grupi sa međunarodnim delovanjem", obavestila je danas novinare o hapšenju portparolka Generalnog tužilaštva Slovačke Andrea Predajnjova. 
 
Vadalu, zajedno sa još sedmoricom Italijana iz agrobiznisa na istoku Slovačke, slovačka policija uhapsila je i nakon ubistva Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove krajem februara, ali ih je ubrzo pustila. 
 
Vadala je zapretio da će podneti krivičnu prijavu protiv medija i političara koji ga označavaju za mafijaša. Bilo kakve nezakonite aktivnosti porekli su i Vadalini poslovni partneri iz nepregledne mreže slovačkih preduzeća oko Vadale u vlasništvu porodica Albanaca iz Makedonije u Slovačkoj, na koje su upozorili slovački mediji nakon ubistva novinara. 
 
Ficu preti pad vlade zbog ubistva novinara koji je u nedovršenom, posthumno objavljenom članku za portal Aktuality.sk pisao o korupciji i sprezi kalabrijske mafije sa istoka Slovačke sa nekim funkcionerima vladajuće slovačke stranke SMER, a i infiltraciji Vadaline bivše ljubavnice i njegovog prijatelja u najbližu okolinu slovačkog premijera. 
 
Prevremene izbore zahteva najmanji partner u Ficovoj vladi, stranka slovačkih Mađara Most HId, opozicija a i predsednik Slovačke Andrej Kiska vanredne izbore vidi kao jedan od načina da Slovaci povrate izbugljeno poverenje u svoju državu. 
 
Zbog likvidacije novinara na ulice Bratislave i još 47 gradova širom zemlje i 17 u svetu već dva petka izlaze desetine hiljada Slovaka i na najmasovnijim demonstracijama od rušenja komunista 1989. godine zahtevaju ostavku Ficove vlade i pristojnu Slovačku bez korumpiranih političara povezanih, makar posredno, sa mafijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.