Francuska izdala poternicu za saudijskom princezom

Francuski sudija izdao je međunarodni nalog za hapšenje ćerke kralja Saudijske Arabije Salmana bin Abdulaziza.
Francuska izdala poternicu za saudijskom princezom
Foto: Pixabay
Princeza Hasa bint Salman je sestra moćnog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, a za njom je izdata poternica radi ispitivanja u vezi sa oružanim nasiljem, kidnapovanjem, krađom i pretnjama smrću za koje je optužen član njenog obezbeđenja, rekao je neimenovani izvor blizak istrazi.
 
Poternica je, inače, izdata u osetljivom trenutku po francusko-saudijske odnose. 
 
Pod mandatom bivšeg predsednika Fransoa Olanda, Francuska je negovala bliže veze sa zemljama Persijskog zaliva pod sunitskom vlašću, pre svega sa Saudijskom Arabijom, zbog njenog tvrdog stava u pogledu Irana u pregovorima o nuklearnom programu Teherana. Međutim, aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron nastoji da poboljša odnose sa Iranom, šiitskim rivalom Saudijske Arabije u borbi za regionalni uticaj.
 
Inače, princ Mohamed se očekuje u Parizu početkom aprila, mada je datum posete već više puta odlagan delimično zbog njegovih poseta Britaniji i SAD.
  • strahinja

    16.03.2018 09:52
    Ko ih je*e

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.