Most pao u Majamiju jer su sajle popustile posle stres testa?

Ponos američkog građevinarstva, prvi most u svetu od samočistećeg betona, zamišljen da izdrži najžešće udare uragana i traje 100 godina, srušio se pet dana pošto je postavljen na Floridi, ne dočekavši ni zvanično otvaranje, planirano za iduću godinu.
Policija je, posle višečasovne potrage za žrtvama, saopštila da je najmanje šestoro ljudi poginulo, 10 povređeno, a bar osam automobila smrskano pod ruševinama pešačkog mosta koji se izdizao 53 metra iznad prometnog auto-puta.
 
- Očekujemo da ispod ruševina pronađemo još osoba - rekao je direktor policije u Majamiju Huan Perez.
 
Most je sklopljen za svega šest sati relativno novom, ali popularnom, metodom "ubrzane konstrukcije mosta", smišljenom baš na Floridi. Glavni deo luka je sklapan pored puta i onda montiran, što je trebalo da smanji rizik po radnike i pešake, kao i učestalost prekida saobraćaja.
 
Težak 862 tone i vredan 14,2 miliona dolara, koje je obezbedilo američko ministarstvo saobraćaja, pešački most je u subotu svečano postavljen kao spona između naselja Svitvoter i kampusa Međunarodnog univerziteta u Majamiju. Sada je otvorena istraga o njegovom padu.
 
Gradonačelnik Majamija Karlos Himenez kaže da je na mostu, dan uoči pada, izveden "stres test". Senator Marko Rubio dodaje da je izvođačka firma naložila da se sajle, koje su se usled testa olabavile, zategnu, posle čega se most srušio. Sve se odigralo u 13.30 po lokalnom vremenu u četvrtak, kada se cela struktura mosta sručila na auto-put. Svedoci su medijima pričali kako su ispod gomile urušenog betona i čelika videli smrskane automobile iz kojih su dopirali jezivi zvuci.
 
Predsednik SAD Donald Tramp je preko "Tvitera" saopštio da mu se "srce slama" zbog nesreće. Avgusta prošle godine jedan student je nastradao kada je pretrčavao auto-put, posle čega su učestali zahtevi školaraca i profesora sa univerziteta da se izgradi pešački most.
  • bzzz

    17.03.2018 09:38
    ju
    ja mislio nema, kad ono i majimiju sns-ovci zidju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet