Utvrđeno da je ruski biznismen zadavljen

Smrt ruskog biznismena koji je živeo u Londonu Nikolaja Gluškova tretira se kao ubistvo nakon što je autopsija pokazala da je on zadavljen, saopštila je britanska policija.
"U ovoj fazi, ništa ne ukazuje ni na kakvu povezanost s pokušajem ubistva u Solsberiju", navodi se u saopštenju. Britanska policija je napomenula da antiteroristički istražiteljski tim vodi ovaj slučaj zbog ljudi sa kojima je Gluškov bio povezan.
 
Gluškov (68) je pronađen mrtav u svojoj kući u južnom delu Londona u ponedeljak, nedelju dana nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni u besvesnom stanju posle trovanja nervnim agensom u engleskom gradu Solzberiju. Ruski Istražni komitet saopštio je da je spreman na saradnju s britanskim vlastima u ovim slučajevima.
 
Gluškov je bio blizak saradnik Borisa Berezovskog, ruskog oligarha i kritičara Kremlja, koji je preminuo pod nerazjašnjenim okolnostima 2013. godine. Zatražio je politički azil u Britaniji nakon što je u Rusiji osuđen za proneveru.
 
Devedesetih je radio za rusku državnu avio-kompaniju "Aeroflot" i automobilsku kompaniju "Logovaz" u vlasništvu Berezovskog. Godine 1999, kada je Berezovski došao u sukob s Vladimirom Putinom i pobegao u Britaniju, Gluškov je optužen za pranje novca i proneveru, nakon čega je proveo pet godina u zatvoru, a 2004. je pušten.
 
Proteklih godina živeo je u Londonu, gde je dobio politički azil. Istraživao je okolnosti smrti Berezovskog, a jednom prijatelju je 2013. napisao u mejlu da je došao do "mnogo novih činjenica koje su od velikog značaja".
 
Godine 2017, na suđenju u odsustvu u Rusiji, osuđen je na osam godina zatvora po optužbama da je ukrao 123 miliona dolara iz kompanije u kojoj je radio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet