Nemački ministar poziva na suspenziju Šengena

Novi ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer izjavio je da bi ta zemlja trebalo da razmotri da pojača kontrolu svojih granica.
Osim toga, Zehofer je pozvao na suspenziju Šengenskog ugovora, kojim se omogućuje slobodno kretanje unutar Evropske unije.
 
Zehofer je u intervjuu za nemački nedeljnik "Velt am zontag" pozvao na oštrije kontrole unutrašnjih granica, u vreme kada se Evropska unija zalaže da se one oslabe, primećuje Dojče vele.
 
Nemački ministar tvrdi da EU ne uspeva da kontroliše spoljne granice. "Kontrole unutrašnjih granica (između zemalja članica EU) moraju biti na snazi dok god EU ne uspeva da efikasno kontroliše spoljnu granicu. Ne vidim da je u stanju da to uradi u bliskoj budućnosti", rekao je Zehofer. 
 
Nemačka je privremeno ponovo uvela kontrolu svojih granica do 12. maja, koja je na snazi na kopnenoj granici s Austrijom i na letovima iz Grčke, zbog "bezbednosne situacije u Evropi i pretnji koje proizlaze iz kontinuiranih sekundarnih kretanja", navela je Evropska komisija, podseća Dojče vele.
  • Bln

    19.03.2018 09:13
    Političar u kampanji
    Ovu izjavu treba posmatrati u svetlu predstojećih izbora u Bavarskoj u oktobru ove godine, gde je Seehofer-ova CSU izgubila dobar deo glasova koji su otišli desničarskoj AfD (Alternativa za Nemačku) koja se između ostalog zalaže i za istupanje iz eurozone i Schengenskog sporazuma, pa sad Seehofer pokušava da bude veći desničar od ultra-desničara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet