Japan obeležio 23 godine od napada sarinom u metrou u Tokiju

Japan je obeležio 23 godine od napada sarinom u tokijskom metrou, u trenutku kada se bliži izvršenje smrtne kazne za pripadnike sekte koja je proglašena krivom za ovaj teroristički čin.
Osoblje podzemne železnice položilo je cveće i odalo poštu žrtvama na stanici Kasumigaseki, jednoj od stanica metroa na kojoj je u ranim jutarnjim časovima 20. marta 1995. izvršen napad.
 
Članovi sekte "Aum - vrhovna istina" postavili su u prepune vozove džakove sarina koje su probušili oštricama na kišobranima a zatim pobegli od štetnih isparenja ove neurotoksične supstance bez boje i mirisa. Umrlo je 13 ljudi i hiljade su otrovane.
 
U metrou u Tokiju je prvi put upotrebljeno hemijsko oružje u terorističke svrhe. "Aum - vrhovna istina" je u to vreme jednu kuću pretvorila u fabriku za proizvodnju hemijskih supstanci.
 
Nakon višegodišnjih pravosudnih peripetija, suđenje pripadnicima sekte koji su proglašeni krivim za napad okončano je u januaru. Smrtna kazna za vođu sekte Šoko Asaharu i njegovih 12 sledbenika biće izvršena vešanjem.
 
Neki stručnjaci protive se izvršenju smrtne kazne za sve osuđene. Mišljenja su da najteža krivična sankcija treba da se primeni samo za Asaharu budući da postoji opasnost da pogubljenje članove sekte učini "mučenicima" i tako doprinese regrutovanju novih članova "Auma" i sličnih sekti.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.