Izraelska vojska potvrdila da je 2007. uništila sirijski nuklearni reaktor

Izraelska vojska potvrdila je danas da je 2007. godine izvela vazdušni udar u Siriji u kome je uništeno postrojenje za koje se veruje da je nuklearni reaktor, čime je skinut veo tajnosti sa jedne od najmisterioznijih operacija u novijoj istoriji.
Iako se uveliko verovalo da je Izrael iza vazdušnog udara koji se dogodio 6. septembra te godine, ta zemlja nikada ga nije javno komentarisala.
 
Međutim, sada je obelodanjeno da je osam aviona tipa F-15 izvelo vazdušne napade na postrojenje u regionu Deir el-Zour 450 kilometara severoistočno od Damaska uništivši ono što se gradilo godinama i očekivalo se da postane operativno krajem 2007. godine.
 
Izraelska operacija je bila jedna od najvećih tajni te zemlje i nije jasno zašto je sada obelodanjena.
 
Vojska to nije saopštila, ali se veruje da je objavljivanje informacije povezano s izlaskom memoara bivšeg premijera Izraela Ehuda Olmerta. On je taj udar naredio i nagoveštavo ga godinama.
 
Takođe bi moglo biti upozorenje Iranu koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada. Sirija i Izrael su ljuti neprijatelji.
 
Tokom građanskog rata u Siriji koji traje sedam godina Izrael je izveo više od 100 vazdušnih udara od kojih je većina, kako se veruje, bila usmerena na konvoje oružja namenjene proiranskom Hezbolahu.
 
U vreme udara 2007. Sirija je optužila Izrael da je prodro u njen vazdušni prostor, ali nije rekla šta je bio cilj udara koji je umnogome podsećao na izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja u izgradnji 1981. godine.
 
"Poruka od napada 2007. godine na reaktor je da Izrael neće tolerisati konstrukciju koja može da predstavlja egzistencijalnu pretnju", naveo je danas komandant izraelske vojske general potpukovnik Gadi Ajzenkot. On je dodao da je to bila poruka i 1981. i da je to poruka i napada na sirijsko postrojenje i buduća poruka izraelskim neprijateljima. Takođe rekao da je to bio najveći izraelski udar na Siriju od rata 1973. godine i da svako ko je bio umešan znao da može da izazove novi.
  • Mirko i Slavko

    21.03.2018 14:23
    Da, da....
    Mogli su isto tako da izjave da su 1999-te uništili nuklearni reaktor Jugoslavije - u Vinči.
    Ko sme Jevrejima nešto da protivreči?
  • Kekec

    21.03.2018 09:11
    Pa da, nekome je dozvoljeno da ulazi u tudji vazdzšni prostor, bombarduje, ubija, nekom nije dozvoljeno ni na vlastitu očevinu, dedovinu da pristupi...trula Amerika i njena trula licemerna politika. Propašće i to jednoga dana...živeo Putin !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet