Kanada ukinula termine "otac" i "majka" u dokumentima

Kanada je odlučila termine "otac" i "majka" zameniti s terminom "roditelji" u službenim formularima, a ima nameru i da izbaci iz službene korespondencije upotrebu termina "gospodin" ili "gospođa", osim ako to osoba sama ne zatraži.
Kanadska vlada odlučila je da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce. Ta odluka je doneta jer dosadašnji formulari "nisu prilagođeni današnjim prilikama", objašnjeno je u Ministarstvu za porodicu.
 
Čitav slučaj počeo je kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj hteo da izvadi karticu socijalnog osiguranja za njihovo dete za koje je trebalo da odrede ko je otac, a ko majka.
 
Odsad će se samo tražiti imena roditelja.
 
U telefonskim razgovorima, radnici državnih institucija moraće da počnu razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća.
 
Te mere su deo politike liberalne vlade premijera Džastina Trudoa kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i na međunarodnom nivou.
  • С времена, на време

    23.03.2018 16:43
    Пар или ?
    Следеће ће бити да нема ограничења по броју родитеља једног детета. Да их може бити три или чак четири родитеља истог детета. Мислим, шта их спречава да то ураде сада када су избацили природне улоге отац и мајка?
  • Sever Srbije

    23.03.2018 00:57
    Daleko im lepa kuca!
  • @Sanja

    22.03.2018 16:20
    Ako tebi stvarno sve to ne smeta, zasto ti smeta da u rubrici za roditelje pise roditelj? (imaj u vidu cak i to da engleskom jeziku roditelj nije muskog roda, nego neodredjenog) A ocigledno da ti dosta smeta ovaj korak napred jedne vec napredne zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet