Hiljade Poljakinja u Crnom protestu protiv daljih zabrana abortusa

Hiljade Poljakinja izašle su na ulice Varšave i na desetine drugih gradova Poljske u najnovijem u nizu Crnih protesta protiv daljih zabrana prava na abortus.
One su simbolično nosile crne kišobrane protestujući protiv, kako tvrde, trećeg najrestriktivnijeg zakona u Evropi.
 
"Ne sklapamo kišobrane", "Sloboda, ravnopravnost, abortus po želji", "Političari marš iz kapele", skandirale su Poljakinje u Varšavi, Krakovu, Poznanju, Gdanjsku i drugim većim gradovima širom zemje, odbijajući pritisak uticajne Poljske katoličke crkve na političare da se život štiti od samog začeća, a abortusi, u svim okolnostima, zabrane.
 
U Varšavi, pohod ogorčenih Poljakinja od sedišta nadbiskupa, preko Sejma do sedišta vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda obezbedjivale su jake policijske snage. Policija je u jednom trenutku intervenisala i izvukla iz mase, uz burno negodovanje demonstranata, nekoliko žena koje su bacile petarde.
 
Poljakinje, najviše mlade, ali i muškarce koji im daju podršku, na ulice je danas izvelo to što je u ponedeljak Odbor za pravdu i ljudska prava Sejma poljskog parlamenta u dalju proceduru, sa velikim šansama da bude usvojen, pustio gradjanski predlog prokatoličkih organizacija da se zabrani veštački prekid trudnoće kada je teško deformisan plod ili kada se oceni će nasledno oboljenje osuditi dete na život u bolovima i patnji.
 
Prema zakonu iz 1993. godine po kome je abortus zabranjen, to je za sada jedan od svega tri izuzetka kada žena u Poljskoj sme da prekine trudnoću, uz prvi - ako je ugroženo zdravlje i život majke i drugi - kada je trudnoća plod silovanja ili incesta.
 
Eksperti OUN su uoči Crnog protesta upozorili poljske vlasti da svako dalje zaoštravanje zabrana abortusa u ionako restriktivnom zakonu prelazi u kršenje ljudskih prava. Eksperti UN pozvali su poljski parlament da odbaci predlog zakona Zaustavi abortuse zato što može da, insistirajući na trudnoći, nanese štetu zdravlju i životu žena i predstavlja gaženje medjunarodnih obaveza Poljske u oblasti ljudskih prava.
 
Prokatoličke organizacije danas su organizovale protiv Crnog petka svoj Beli petak, molitve širom Poljske za majke koje su bez obzira na to što su imale pravo na abortus rodile decu sa nekim oboljenjima i deformitetima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet