Nemački advokat tužio ceo Bundestag zbog bombardovanja SR Jugoslavije

Nemački advokat Vilfrid Šmic je podneo krivične prijave protiv članova Vlade i poslanika zbog bombardovanje SR Jugoslavije pre 19 godina, piše Dojče vele.
"Poštovane dame i gospodo, ovim zbog slanja jedinica Bundesvera u Srbiju i svih ostalih postupaka koji su u narednom periodu doprineli održavanju ove misije Bundesvera podnosim krivičnu prijavu", počinje pismo koje je nemački advokat Vilfrid Šmic uputio Saveznom državnom tužilaštvu u Karlsrueu 16. marta ove godine, kako obaveštava na svojoj internet-stranici. 
 
Ovo nije prvi pravni poduhvat zbog učešća Nemačke u bombardovanju SR Jugoslavije bez mandata UN, ali je svakako najambiciozniji. 
 
Jer Šmic, advokat iz najzapadnije nemačke varoši Zelfkant, podneo je krivičnu prijavu protiv svih poslanika Bundestaga, uključujući i članove Vlade, koji su 16. oktobra 1998. glasali za učešće Bundesvera u "kosovskom konfliktu" te protiv svih zaposlenih u Bundesveru i drugim nemačkim institucijama koji su bili uključeni u sprovođenje pomenute odluke parlamenta. Optužba glasi - učešće u kapitalnom zločinu i priprema napadačkog rata.
 
"Niko ne može da kaže kako bi se po stanovništvo razvili događaji u takozvanom kosovskom konfliktu, u Avganistanu i Siriji da nije bilo učešća Bundesvera. Ali Nemačka se sigurno ne bi vojno angažovala u Avganistanu i Siriji da je pre toga učešće Bundesvera u bombardovanju Srbije bilo krivično-pravno procesuirano", piše Šmic u krivičnoj prijavi. 
 
"Uz to bi odbijanje nemačkog naroda da se uključi u ovu intervenciju protivnu međunarodnom pravu impresioniralo ceo svet i svakako bi doprinelo tome da se međunarodnom pravu da više težine“, stoji dalje u tekstu. "Učešće u tom ratu je bilo početak "nebrojenih varijanti pravcate ratne propagande i ratnog huškanja kao i više protivpravnih misija Bundesvera", dodaje Šmic. 
 
Advokat je ranije ove godine podneo sličnu prijavu zbog učešća nemačke vojske u sirijskom ratu, a na svojoj internet-prezentaciji objašnjava da veruje ”da u svim religijama ljudskost predstavlja vrhunski zakon za suživot svih ljudi i da su religije, življene na pravi način, reke koje se ulivaju u isto more, a ovo bezobalno, nemerljivo bogato i neuporedivo lepo more je Bog“. 
 
Učešće Nemačke u ratnoj misiji – prvi put od poraza i okupacije Nemačke u Drugom svetskom ratu – povela je Vlada kancelara Gerharda Šredera, sa ministrom spoljnih dela Jozefom Fišerom kao prvom violinom kada je vojni udar na SRJ trebalo pravdati.
  • joki

    28.03.2018 21:03
    hi
    Lala
    Za stan si u pravu za ovo drugo nebitnoa
  • VladaN

    24.03.2018 22:12
    I ovde, kod nas..
    ...da bi ova država konačno dobila ime i sa pravom se nazivala državom trebalo bi da se nadje neki advokat i tuzi celu garnituru pocevsi od Mikosevica (posthumbi) preko Seselja,Dacica,Nikolica,Vucica Mire Markivic,Vulina,Mitrovica,i ostale političke zgadije iz SPS,JUL-a i SRS za vođenje zločinačke politike i propagande protiv sopstvenog naroda i države. Svi u paketu sa onima koji su nas bombardovali su jedno zlocinacko udruzenje.
  • Nemacka

    24.03.2018 21:34
    Preselio sam se u Nemacku pre par meseci. Kada me je jedan nemac pitao odakle sam i ja mu odgovorio, on meni kaze "Vi ste dobar narod ali je politika vase Vase Vlade pogresna, ali tako je i kod nas jer nas niko ne pita za velike odluke koje donose".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.