Automatski poziv pomoći posle nesreće može da spasi 1.500 života

Svi novi automobili prodati u Evropskoj uniji od 31. marta će morati da imaju ugrađen specijalni sistem koji automatski poziva 112, broj za sve hitne službe, u slučaju ozbiljnije saobraćajne nesreće.
Automatski poziv pomoći posle nesreće može da spasi 1.500 života
Foto: Pixabay
Uvođenjem sistema i-Kol (e-Call), vreme odgovora hitnih službi biće skraćeno do 50 odsto.
 
Kada biste doživeli saobraćajnu nesreću, ukoliko biste ostali bez svesti, morali biste da čekate da neko pozove pomoć, rizikujući da čekate veoma dugo, posebno u seoskim područjima.
 
Od 31. marta, vreme čekanja je kraće, jer će automobili automatski pozivati hitne službe zahvaljujući senzorima smeštenim u vazdušnim jastucima. Svi novi modeli vozila moraće da budu opremljeni tom tehnologijom.
 
Evropska komisija podnela je taj predlog na osnovu podataka da svake godine 40.000 ljudi  pogine u saobraćajnim nesrećama, a 150.000 postanu invalidi. Evropski parlament je odobrio zakon 2015. i sada ističe trogodišnji prelazni period.
 
"Nažalost, broj smrtnih slučajeva na evropskim putevima je i dalje neprihvatljivo visok. Sa sistemom i-Kol, vreme odgovora hitnih službi biće skraćeno za 50% u seoskim područjima i 40% u gradskim sredinama, što će dovesti do smanjenja smrtnosti za, kako se procenjuje, 1.500 spasenih života godišnje", izjavila je češka poslanica Olga Senalova, koja je bila zadužena za predstavljanje tog predloga parlamentu EU.
 
Više od polovine (55%) smrtonosnih nesreća 2016. godine desile su se na putevima u područjima gde je potrebno više vremena da stigne pomoć. Cilj novog sistema je da ubrza intervencije tokom "zlatnog sata", odnosno prvog sata nakon nesreće kada su šanse za preživljavanje još velike. Poziv će biti upućen preko broja 112 za hitne službe, koji funkcioniše na prekograničnoj osnovi.
 
Predlog o uvođenju tog sistema izazvao je negodovanje aktivista za zaštitu ličnih podataka, koji su strahovali od zloupotrebe tehnologije, snimanja razgovora ili praćenja kretanja.
 
"I-Kol sistem otvara put privatnim službama da koriste podatke koje šalje vozilo i može da navede vlasti da koriste sistem da prate vozače. Zbog toga bi bilo ispravno da se dobije pristanak svakog vlasnika vozila da koristi sistem, ali ta mogućnost nije predviđena evropskim zakonom", izjavio je Jan Filip Albreht, portparol Zelenih u Evropskom parlamentu.
 
EP je, suočen s tim argumentima, dao garancije da sistem "treba da bude napravljen tako da nikakva razmena ličnih podataka ne bude moguća". Informacije koje se preuzimaju biće "minimalne", a uključivaće lokaciju nesreće, tip vozila i gorivo koje je korišćeno. Hitne službe takođe će znati da li je poziv upućen automatski ili ručno.
  • Zvekete

    02.04.2018 08:48
    Kol centar
    U pitanju je e-call koji zaista radi posao za šta je namenjen, samo što naša 112 služba je katastrofalna. Nedavno sam imao priliku da ih pozovem, taj nivo retardiranosti operatera nisam davno čuo. Devojka nije mogla da skapira lokaciju na kojoj se desio prekršaj niti se potrudila da shvati o čemu se radi. Na kraju dam pozvao 192 i završio slučaj za 3 minute.
    Dokle god se budu zapošljavale "pametne" operaterke, nema od posla ništa. Lično iskustvo.
  • Hm

    02.04.2018 07:42
    Današnje novine iz EU stižu u Srbiju za 15-20 godina, dok Srbija reciklira sve prethodne inovacije. Gde završavaju polovnjaci polovnjaka iz Srbije? Iz Ns? Iz Bg? Iz Ni?
  • Pupi

    01.04.2018 23:24
    Prvo nek AV ode u zaborav pre nego unisti sve nas koji smo greskom i sudbinom ostali. Pa nek onda neko nekad napravi red...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.