Nemački sud pustio Pudždemona uz kauciju

Nemački sud doneo je danas odluku da bivši katalonski lider Karles Pudždemon može da bude pušten iz zatvora uz kauciju, dok ne bude doneta odluka o njegovom mogućem izručenju Španiji.
Sud u Šlezvigu saopštio je da određuje kauciju od 75.000 evra za 55-godišnjeg bivšeg predsednika španske pokrajine Katalonije.
 
Sud je danas saopštio i da Pudždemon ne može biti izručen po glavnoj optužbi za koju ga Madrid tereti - zbog pobune. Naime, po obrazloženju suda, nemačko pravosuđe pod takvom optužbom, koju tretira kao optužbu za izdaju, podrazumeva nasilje.
 
Madrid Pudždemona tereti i za zloupotrebu javnih sredstava, a nemački sud je saopštio da će razmotriti mogućnost njegovog izručenja po tom osnovu.
 
Pudždemon je uhapšen u Nemačkoj po španskoj poternici kada je pokušao da se 25. marta preveze iz Finske do Belgije, gde trenutno boravi. Španska vlada saopštila je da poštuje odluku nemačkog suda.
 
"Vlada nikada ne iznosi mišljenje o sudskim odlukama, pogotovu kada je reč o sudskim odlukama u nekoj drugoj zemlji. Uvek ih poštuje, dopalo joj se to ili ne", rekao je portparol španske vlade.
  • borce

    06.04.2018 17:31
    za
    slobodu svoje domovine ne treba zatvarati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.