Japan aktivirao prvu jedinicu marinaca od rata

Japan je danas aktivirao svoju prvu jedinicu marinaca od Drugog svetskog rata, što je u suprotnosti sa Ustavom zemlje koji zabranjuje ratovanje.
Na ceremoniji na ostrvu Kjušu u vojnoj bazi Sasebo aktivirano je 1.500 pripadnika brigade za brza delovanja (ARBD).
 
Aktiviranje marinaca je poslednja odluka u nizu s ciljem jačanja vojske, a osnovni zadatak ove jedinice je odbrana udaljenih ostrva na jugozapadu Japana. Nova jedinica ima 2.100 marinaca, ali se očekuje da će taj broj biti povećan na 3.000.
 
Posle Drugog svetskog rata, u japanski Ustav stavljena je klauzula prema kojoj je zabranjeno ratovanje kao i održavanje oružanih snaga s potencijalom ratovanja. Japanska vojska naziva se Japanske snage samoodbrane.
 
Japanski premijer Šinzo Abe u martu je najavio da namerava da izvrši reviziju Ustava zemlje.
 
"Krajnje je vreme da se uradi ustavna revizija, što je zadatak još od osnivanja partije. Hajde da okončamo kontroverze u vezi kršenja Ustava", istakao je Abe.
 
Porast militarizma u zemlji doveo je do protesta građana, koji nisu zadovoljni ni zbog prisustva američkih baza u Japanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet