VIDEO: Vazdušni napad SAD, Britanije i Francuske na Siriju

SAD, Velika Britanija i Francuska pokrenule su tokom noći vazdušne napade na ciljeve u Siriji.
Gađane su lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Pentagon je saopštio da su mete Damask i dve lokacije u blizini Homsa.
 
U Damsku je dejstvovala protivvazdušna odbrana. U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javili su sirijski državni mediji.
 
Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje.
 
"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je predsednik SAD Donald Tramp obraćajući se naciji. On je naveo da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".
 
Američki razarač "Vinston Čerčil", koji može da nosi do 90 raketa "tomahavk", ušao je tokom noći u Mediteran, što je njegova zona operacija.
 
Stejt department je saopštio da SAD imaju dokaz "veoma visokog nivoa uverljivosti" da je sirijska vlada izvela hemijski napad u Dumi, ali da se još uvek radi na identifikovanju mešavine hemikalija koje su upotrebljene u napadu. Sa druge strane, Rusi tvrde da dokaza o hemijskom napadu nema.
 
 
Rusija: Napad na Siriju neće ostati bez posledica
 
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da napad na Siriju neće ostati bez posledica.
 
"Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz", navodi se u saopštenju ambasade Rusije. Šef diplomatske misije je naveo da su "ispadi na račun Rusije nedopustivi".
 
Sirijske vlasti navode da napad predstavlja kršenje medjunarodnog prava.
 
"Nisu pogođene ruske baze u Siriji"
 
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da u vazdušnim napadima nisu pogođene baze u kojima se nalaze ruske snage u Siriji.
 
"Nijedna krstareća raketa koju su ispalili SAD i njeni saveznici nije ušla u zonu u kojoj se nalaze ruske snage u bazamama Tartus i Hmeim", navelo je ministarstvo u prvom izveštaju.
 
  • G

    15.04.2018 16:52
    Crnjak
    Žao mi ovih američkih podguznih domaćih patrijota kojima je toliko žao što nije započet 3. svetski rat.
  • neko

    15.04.2018 12:22
    Rusi su najjaci vicu patrijote ... izgleda da nisu.
  • Lala

    15.04.2018 11:59
    Crnjak
    Zao mi ovih ruskih podguznih domacih patrijota, napokon uvideli da im je idol putko obicna kukavica,bezmudna smrda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet