Podignuta optužnica protiv bivšeg predsednika Rumunije

Rumunski tužilac danas je podigao optužnicu protiv bivšeg predsednika zemlje Jona Ilijeskua za zločin protiv čovečnosti, zbog njegove uloge u krvavom antikomunističkom prevratu 1989.
Podignuta optužnica protiv bivšeg predsednika Rumunije
Foto: Pixabay
Ilijesku (88) je danas došao u kancelariju rumunskog glavnog tužioca, gde mu je pročitana optužnica koju nije komentarisao, prenosi Asošiejted pres.
 
On je bio jedan od tri osnivača Fronta nacionalnog spasa, koji je preuzeo vlast tokom prevrata kojim je dugogodišnji komunistički lider Nikolae Čaušesku zbačen s vlasti 22. decembra 1989. i pogubljen tri dana kasnije. Tužilac je danas naveo da Ilijesku, koji je stekao kontrolu nad vojskom tokom te pobune, nije sprečio "brojne situacije" u kojima su ljudi nepotrebno ubijeni.
 
Predsednik Rumunije Klaus Johanis usvojio je prošle nedelje zahtev za procesuiranjem Ilijeskua, bivšeg rumunskog premijera Petre Romana i bivšeg zamenika premijera Gelua Vojkana Vojkuleskua. U protestima koji su doveli do zbacivanja Čaušeskua i sukobima koji su usledili, poginule su 1.104 osobe, od kojih većina nakon što je Ilijeskuov Front nacionalnog spasa preuzeo vlast. Ilijesku je nedavno branio svoju ulogu u prevratu, a nastojanja da bude procesuiran nazvao je "farsom koja vređa žrtvovanje i sećanje na one koji su se borili za slobodu i demokratiju".
 
Istraga o događajima iz vremena rumunske revolucije nekoliko puta je prekidana i ponovo otvarana. Za smrtne ishode tokom prevrata osuđena su samo dva generala, a i danas postoje sumnje da li se radilo o narodnoj revoluciji ili o vojnom udaru. Ilijesku, nekadašnji komunistički funkcioner i predsednik prelazne vlade po zbacivanju Čaušeskua, biran je tri puta za predsednika Rumunije po uvođenju demokratije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.