Stepinac početkom maja dobija spomenik u Hrvatskoj

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.
Na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku pored podizanja spomenika Stepincu govorilo se i o obeležavanju 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani.
 
"I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti, znak je istorije crkve i hrvatskog naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta", istakao je kardinal Josip Bozanić, prenosi portal Indeks.
 
Sisački biskup Vlado Košić rekao je da je zadovoljan što se sednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale, počinje podizanje spomenika Alojziju Stepincu.
 
Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. godišnjicu Stepinčevog rođenja - 8. maja.
 
Kako je istakao biskup Košić, umetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje dece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spasavanje i udomljavanje velikog broja kozaračke dece iz prihvatilišta u Sisku 1942. godine.
  • Sever Srbije

    18.04.2018 23:58
    Nemanja
    Ko zadrma kavez da se ti javis i pljujes nas Srbe tema je ustaski kler i zlocinac!
  • Cro ANTIFA

    18.04.2018 12:48
    Nadam se da komšijski ANTIFA pokreti neće sedeti skrštenih ruku.
    Sprejevi i kante farbe u ruke i put pod noge...
  • Nemanja

    18.04.2018 10:30
    Neka im je sa srecom.
    Stepinac dobija spomenik u Dvoru, dakle u drzavi Hrvatskoj. Ne mogu da razumem kakve to veze ima sa Srbijom i sa gradjanima Srbije? Imam svoje vidjenje i svoj stav prema ovom zlotvoru ali zaista ne zelim da ovde pisem svasta. Da li je odogovoran za stradanje mog naroda? Da li je ucestvovao u nasilnom pokatolicavanju mog naroda? Da li je sluzio ustase i naciste? Da! Ako je to za komsije Hrvate svetac onda neka se zapitaju kakav su oni narod i kojoj veri sluze. Ja na srecu nisam clan katolicke crkve niti pripadnik tog naroda. ALI da li me je sramota nekih "Srba"? Jeste i te kako! Da li su moji Srbi klali i ubijali katolike i Hrvate ? Da li neki od njih imaju oreol svetih ljudi? Da li mi u skupstini sedi covek osudjen zlocinac? Da li mi drzavu vodi gospodin karlobag,karlovac,virovitica? Imamo mi svojih problema i svoji greha ne treba nam komsijska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet