Moskva: Američki avioni i dalje mogu da preleću preko Rusije

Američke aviokompanije i dalje imaju dozvolu da preleću iznad ruskog vazdušnog prostora, saopštilo je rusko ministarstvo saobraćaja uprkos tome što je istekao sporazum Moskve i Vašingtona o vazdušnim koridorima.
Moskva: Američki avioni i dalje mogu da preleću preko Rusije
Foto: Pixabay
Portparol ministarstva Timur Himatov rekao je da je Ministarstvo saobraćaja Rusije potvrdilo da su i dalje dozvoljeni letovi američkih aviokompanija nad ruskom teritorijom prema postojećem dogovoru dok se ne obave novi pregovori.
 
"Ove nedelje poslali smo našim američkim kolegama predloge za pregovore o toj temi. Datum pregovora nije još dogovoren i čekamo odgovor naših američkih kolega", rekao je on.
 
Ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov rekao je međutim da Moskva razmatra uzvratne mere prema SAD u tom sektoru, kao odgovor na američke sankcije. On je ipak rekao da se neće raditi o zabrani tranzita i da bi to bilo suprotno međunarodnim obavezama koje je Rusija preuzela u okvru Međunarodne organizacije za civilni saobraćaj.
 
Sporazum o nadletanju američkih komercijalnih aviona istekao je u utorak u ponoć. Stejt department je saopštio juče da su američke aviokompanije počele da skreću avione sa ruskog vazdušnog prostora nekoliko sati pre isteka sporazuma.
 
Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert rekla je da je trebalo da ruski zvaničnici iz oblasti civilne avijacije ove nedelje budu na razgovorima u Vašingtonu ali su otkazali posetu bez navođenja razloga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet