Više od 95 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh

Više od 95 odsto svetske populacije udiše opasno zagađen vazduh, s tim da su ljudi u zemljama u razvoju u dvostrukoj opasnosti jer zagađen vazduh udišu izvan i unutar svog doma, piše "Independent".
Više od 95 odsto svetske populacije udiše zagađen vazduh
Foto: Pixabay
Kriza s onečišćenim vazduhom došla je u središte pažnje otkako se sprovode preciznija merenja. Zagađen vazduh uzrokovao je smrt 6,1 miliona osoba u 2016. godini pri čemu prednjači spoljni vazduh koji je odgovoran za 4,1 miliion smrti, pokazala je studija Health Effects instituta (HEI).
 
Problem se dodatno pogoršava jer se svetska populacija užurbano seli u urbana područja. Na svetskom nivou, broj smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha povećao se za 19,5 odsto od 3.3 miliona 1990. godine. To znači da je zagađenje vazduha četvrti najčešći uzrok smrti, a ispred su samo visoki krvni pritisak, gojaznost i pušenje.
 
U studiji je korišćena tehnologija poput satelita koji nadziru područja zagađenja kako bi došli do podataka o uticaju zagađenja vazduha širom sveta.
 
Zagađen vazduh je kompleksna mešavina čestica i gasova koja se razlikuje od područja do područja, čak i unutar istoga grada, ali fine čestice (particul matter – PM2,5) su mera koja se koristi kao glavni indikator nivoa onečišćenja.
 
Oko sedam milijardi ljudi, odnosno oko 95 odsto ukupne populacije, živi u područjima gde količina sitnih čestica premašuje preporuku Svetske zdravstvene organizacije, a 60 odsto ih živi u područjima gde količina finih čestica premašuje i najblaže ciljeve koje je zadala SZO.
 
Problem je najizraženiji u Aziji jer je u Indiji i Kini zabeležen čak 51 odsto od ukupnog broja umrlih od otrovnog vazduha. U studiju su uključena i posebna istraživanja koja su imala za cilj da ustanove šta je tačno uzrok tolikom zagađenju u te dve zemlje.
 
U Kini zagađenje uglavnom dolazi od sagorevanja uglja za industriju, električnu energiju i grejanje domova, nakon čega dolazi transport, grejanje domova na biomasu, industrija koja ne koristi ugalj i na kraju poljoprivreda.
 
U Indiji najveći deo zagađenja otpada na grejanje domova biomasom i sagorevanje uglja.
 
Studija se posebno bavi uticajem zagađenja unutar domova i naglašava da je čak trećina svetskog stanovništva izložena lošem vazduhu kod kuće gde količina finih čestica premašuje dozvoljene parametre čak 20 puta.
 
Uprkos lošoj opštoj slici, kvalitet vazduha u Kini se malo po malo popravlja poslednjih godina jer je vlada ograničila upotrebu uglja. Nasuprot tome, kvalitet vazduha se poslednjih godina značajno pogoršao u Pakistanu, Bangladešu i Indiji.
 
"Zagađenje vazduha uzima značajan danak u svetskoj populaciji i onemogućuje disanje onima s respiratornim problemima, šalje i mlade i stare u bolnicu, uzrokuje izostanke s posla i škole i dovodi do prerane smrti", kaže Bob O’Keefe, potpredsednik HEI-a. "Iako neki delovi sveta pokazuju napredak, pred nama je još puno posla da uklonimo ovu pretnju."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.