Plenković: Dolazak Vulina nije dobro rešenje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da nije siguran da je mogući dolazak srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina u nedelju u Hrvatsku u ovom trenutku najbolje rešenje zbog njegovih ranijih neprimerenih i uvredljivih izjava.
"Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, očekujemo da svako onaj ko dolazi poštuje hrvatsku državu, a on je tokom svojih boravaka davao neprimerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je to u ovom trenutku najbolje rešenje", rekao je Plenković, prenela je N1 televizija.
 
On je tako odgovorio na pitanje novinara o mogućem dolasku Vulina u Mlaku kod Jasenovca, gde je, kako pišu mediji, pozvan u nedelju na posvećenje hrama Svetog Ilije Srpske pravoslavne crkve.
 
Sutra se u Jasenovcu održava i državna komemoracija za žrtve zloglasnog ustaškog logora u Drugom svetskom ratu, na kojoj će biti i hrvatski premijer, ali ne i predstavnici jevrejskih, srpskih i antifašističkih organizacija koje bojkotuju državu komemoraciju zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti na ustaško nasledje.
 
"Mi želimo da se sutra u Jasenovcu na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora, a to ću napraviti kao predsednik Vlade kao i prošle godine, učiniće to i predsednik Sabora, a predsednica je to učinila juče. Nema nikakve dileme o čvrstom stavu hrvatske države i svih institucija hrvatske vlasti", naglasio je hrvatski premijer.
 
On je dodao da su na komemoraciju u Jasenovcu u nedelju pozvani Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog veća, Savez antifašističkih boraca i jevrejska udruženja. Plenković je dodao da je s njima o tome vodjen dijalog, ali i ocenio da te organizacije, koje su održale svoje komemoracije za jasenovačke žrtve, primedbe šalju na pogrešnu adresu.
 
Upitan o incidentu koji je nedavno u Beogradu izazvao lider radikala, osudjeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, Plenković je rekao da je on ne samo oskrnavio simbol hrvatske države već je svojim činom vredjao predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jadnrkovića i delegaciju.
 
"Osude koje dolaze iz Srbije ipak su jasnije nego pre, što je dobro", rekao je Plenković i ocenio da je važno da vlast u Srbiji "jasno osudi ovo što se radi i ovo što se dogadja".
 
Upitan šta treba učiniti da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i da li je istina da insistira na sprovodjenju srpskih zakona po kojima Šešelj ne bi mogao da bude poslanik u Skupštini, on je odgovorio da su to "stvari koje Srbija mora da reši sa sobom".
  • Ns 49

    22.04.2018 08:32
    Vulin im kaže sve otvoreno jasno i glasno pa zato im i ne treba. Ne znam da li je negde na planeti postojao logor gde su likvidirali decu.
  • pawlle

    21.04.2018 17:45
    taj voolin ne treba ni nama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.