Zastava sa natpisom "Za dom spremni" razvijena na komemoraciji žrtvama Jasenovca

Uoči službene komemoracije žrtvama Jasenovca, dogodio se incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav "Za dom spremni".
Kako javlja zagrebački portal "Indeks", muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mestu Jasenovac
 
Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac. 
 
Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina, osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a pre toga i predstavnici Jevreja. 
 
Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice. 
 
Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gde će služuti molitvenu liturgiju u znak sećanja na obeležavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša. 
 
Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća. 
 
Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama "u tišini", u četvrtak. 
 
Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom. 
 
Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča "za dom spremni". 
 
Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.
  • Tata Ikun

    22.04.2018 19:25
    Ajd' to i nije čudno. Uvek će biti neuračunljivih na obe strane. Čudno je to da nema ovih naših komentatora da podrže taj gest. Jel ovo možda crvena linija koju ipak ne biste da pređete?
  • milicica

    22.04.2018 14:42
    nece oni
    Da se obracunaju a ne ne mogu, mogu zabraniti, procesuirati, ali posto su istomisljenici , pa ne mogu sebe strpati na robiju, nisu toliki licemeri. Ako je V. Seselj uradio to sto se pise a ne vidi ja najostrije osudjujem i nije to smeo uraditi kao poslanik nama kao narodu, Srbiji kao zemlji ali to je njegov privitamizam i zasluzuje osudu, ali ni ovo sto se u Jasenovcu uradilo je isto to ali ce oni kao i uvek opravdati a nama deliti savete .
  • Marko

    22.04.2018 14:37
    Nebriga drzavna
    Desilo se i desavace se. Veci je problem sto svi u republici srbiji cute. Od vlade do udruzenja. Postoji u Beogradu Muzej zrtava genocida, ali kao da ne postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.