Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije i BiH?

Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba, Ivica Katavić, izjavio je za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj.
Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije i BiH?
Foto: Pixabay
Katanić kaže da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a list je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje. "Glas Slavonije" navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u ovim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci".
 
U odgovoru na pitanja lista u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se "priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smernicama tzv. Lisabonske konvencije".
 
"U slučaju kriterijuma akreditovanosti inostrane visokoškolske institucije važna je verodostojnost nadležnog akreditacionog tela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje što, nažalost, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Srbiji", naveli su u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.
 
Ništa zvanično iz Hrvatske
 
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nije dobilo zvanično obaveštenje, a ni bilo kakav nagoveštaj od kolega iz Hrvatske da je moguće da se fakultetske diplome stečene u Srbiji ubuduće ne priznaju u Hrvatskoj.
 
U ministarstvu kažu da takve informacije nije dobio ni Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje radi zapošljavanja (ENIC/NARIC Srbija).
  • Sima

    25.04.2018 09:30
    Granica gluposti - ima li je
    E sada ste ga preterali! Kao da je kod vas bolje ili bilo kojoj drugoj državi ex Yu. Ali naši na ovo neće reagovati, oni su zaokupljeni Šešeljem, Vulinom i ostalim glupostima.
  • Boba NS

    25.04.2018 05:48
    Kakav hendikep !!
    Oni su uvek veci popovi od pape. Nemci prihvataju a oni ne. Ma reklamirace se oni na nasim sajtovima za zaposljavanje kako im odlaze ljudi sa diplomama
  • Salamander

    25.04.2018 05:34
    Diplome pre 1990
    Se priznaju kakogod

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet