Atif Dudaković uhapšen zbog ratnih zločina nad Srbima

Nekadašnji komandant Petog korpusa armije BiH Atif Dudaković uhapšen je u Bihaću zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima u jesen 1995. godine.
Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.
 
Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, a istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.
 
Prema podacima institucija u Republici Srpskoj koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.
 
Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".
 
Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina. Dudaković je negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vađenju njegovih reči iz koneksta".
  • Rajko

    28.04.2018 09:41
    Ratni zločinac
    Neverovatno je da su ovog zločinca uhapsili tek sada nakon 23 godine. Ako i bude osuđen, što je teško očekivati s obzirom na pristrasnost sudova i dosadašnja iskustva sa drugim neosuđenim zločincima sa muslimanske i hrvatske strane, možda je malo kasno jer rodbina mnogih ubijenih više nije u životu. Ne znam šta su do sada čekali, samo na YouTube već godinama stoje snimci na kojima ovaj isti Dudaković naređuje ubijanja i paljenje srpskih kuća, doslovno "sve da se popali, da se više nikad ne vrate". Ovo je trebalo 1996 odmah osuditi na doživotnu robiju.
  • Jovan

    27.04.2018 14:22
    Interesantno je kako se svi kriminalci brane sa takvim izjavama u rangu "nisam ja, majke mi". Čekaj, pa ako si bio baja tada da se baviš tim kriminalnim radnjama, jesi li krao, ubijao, napadao, onda budi baja sada, pa priznaj da si kriv za zločine koji ti se stavljaju na teret.
  • Dragana

    27.04.2018 13:53
    Mediji u Sarajevu
    Otiđite na portale Oslobodjenja i Dnevnog avaza da vidite kako se digla frka, umesto da se govori o zločinima nad Srbima u ovom slučaju, opet za sve krive Srbiju i srpski narod i kako brane svog "heroja" odbrane koji je izdavao naređenja za likvidaciju ratnih zarobljenika i civila, što se uostalom može videti i na snimcima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet