Prognoza za leto: Neće biti paklenih vrućina

Servis "AccuWeather" objavio je veliku letnju prognozu za celu Evropu.
Prognoza za leto: Neće biti paklenih vrućina
Foto: Pixabay
Tokom letnjih meseci u delovima zapadne i srednje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature prelaziće 32 stepena u Lionu, Milanu, Firenci, Frankfurtu i Berlinu. Najekstremnije vrućine dovešće do temperature od 38 stepeni na jugu Francuske i severu Italije.
 
I dok će delove srednje i zapadne Evrope poharati samo mestimično jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih oluja sa grmljavinom tokom celog leta.
 
Kombinacija natprosečno visokih temperatura i vlažnosti vazduha koji će pristizati sa Mediterana dovešće do nevremena na području od istočne Poljske i Češke, pa sve do Belorusije. Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Vroclavu i Varšavi, te Minsku. Oluje će biti praćene vetrovima i poplavama, što bi moglo da dovede do velikih poremećaja u saobraćaju.
 
Veći deo Evrope može da očekuje veću sušu od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim nevremenom praćenim grmljavinom. Područja Rima, Napulja, Tirane, Sofije biće pogođena velikim nevremenom koja mogu da izazovu opasne poplave, upozorava "AccuWeather".
 
Duga razdoblja toplog i sušnog vremena obeležiće leto u Velikoj Britaniji, na severozapadu Francuske, Belgije i Holandije. Talas vrućine mogao bi da pogodi jug Francuske i sever Italije. Iako će ova topla razdoblja trajati dugo ipak neće biti opasnosti od požara ili paklenih vrućina i temperaturnih rekorda.
 
Suša će ovog leta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do Hrvatske i severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo vreme trebalo bi da se nastavi tokom većeg dela leta.
 
"Ozbiljna suša nakon hladnog februara i početka marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama", upozorava AccuWeather. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.
 
Iako će na području Španije i Portugala biti toplih dana, ovo će leto biti "normalnije" nego proteklih godina, kada su to područje poharale velike vrućine.
 
Očekuje se i iznad prosečna količina padavina, što bi trebalo da spreči pojavu velikih požara kojima smo svedočili proteklih godina.
  • Citaoc

    17.05.2018 09:41
    Volim leto...a sta kazu kakva ce biti zima?
  • I

    17.05.2018 07:39
    Indijanci već tri godine spremaju drva...
  • :)

    16.05.2018 23:25
    pa ne mogu da pogode vreme za tri dana na aplikaciji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.