Novi katalonski predsednik formirao vladu sa zatvorenicima i izgnanicima

Novi katalonski predsednik Kim Tora formirao je danas svoju regionalnu vladu u koju je uključio dvojicu zatvorenih bivših ministara i još dvoje koji žive u izgnanstvu od pokušaja odvajanja te oblasti od Španije.
Separatista Kim Tora, koji je izabran u ponedeljak, objavio je ukaz imenujući članove nove katalonske vlada, čije formiranje bi mogao da blokira Madrid. Španska vlada zadržala je upravu nad tim regionom uvedenu 27. oktobra kada je tamo proglašena nezavisnost, i dovela u pitanje legalnost preuzimanja funkcija ministara zatvorenih u Španiji ili u bekstvu u inostranstvu. 
 
Od 13 "savetnika" regionalne vlade njih dvojica, Žordi Turul i Žozep Rul, u pritvoru su kod Madrida. Turul i Rul izjavili su da prihvataju dužnost koja im je poverena u identičnim porukama preko Tvitera. Kim Tora izabran je tesnom većinom 13. maja za novog lidera Katalonije, čime je okončan šestomesečni period krize tokom kojeg je Katalonija bila bez vlade.
 
Tora (55) je vatreni nacionalista kojeg je izabrao bivši katalonski lider Karles Pućdemon, koji u Nemačkoj čeka odluku o izručenju Španiji. Madrid Pućdemona tereti za pobunu i za proneveru javnih sredstava, u vezi s organizacijom referenduma o otcepljenju Katalonije koji su centralne vlasti zabranile. Pućdemon i dalje sebe smatra legitimnim predsednikom regiona. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.