Đuzepe Konte novi premijer Italije

Profesor prava Đuzepe Konte biće novi premijer Italije, usaglasili su se pokret Pet zvezda i Liga, stranke koje su dobile najviše glasova na parlamentarnim izborima, objavila je agencija Ansa.
Lider pokreta Pet zvezda Luiđi Di Majo posle današnjeg razgovora sa predsednikom države Serđom Matarelom nije obelodanio ime kandidata za premijera, ali je nešto kasnije izjavio da to biti Konte.
 
Konte će biti politički premijer političke vlade, rekao je Di Majo. Analitičari su nagovestili da bi Konte mogao da bude izbor dve vodeće stranke nakon što su Di Majo i lider Lige Mateo Salvini saopštili da nijedan od njih dvojice neće biti premijer.
 
Konte je relativno nepoznat u političkom svetu, budući da je višegodišnji profesor prava na Univerzitetu Firenca. On je inače Di Majov profesionalni advokat i čovek koji stoji iza ideje partije da se ukine više od 400 "beskorisnih zakona", za koje tvrdi da će smanjiti birokratiju i osloboditi ekonomiju. Tokom kampanje je govorio da antikorupcijski zakoni u zemlji treba da budu pooštreni i da se uvedu velike promene u sistemu školstva.
 
Ovaj profesor, koji je rodom iz Pulje, pre nego što se priključio Pokretu bio je bliži levom političkom krilu, piše italijanska štampa. Vladin program, koji uključuje planove da se fiksira stopa poreza na dohodak ima podršku 94 odsto članova Pokreta pet zvezdica, i podršku 91 odsto birača Lige, rezultat je poslednjem istraživanja javnog mnjenja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.