Sud odlučio: Tramp ne sme da blokira ljude na Tviteru

Savezna sutkinja u Nujorku odlučila je da predsednik Donald Tramp nema pravo da blokira korisnike Tvitera jer na taj način krši njihovo pravo na slobodu govora, koje garantuje Prvi amandman američkog Ustava.
Sutkinja Naomi Rejs Bačvald rekla je kako očekuje da će Tramp ili njegov službenik zadužen za društvene mreže Dan Skavino deblokirati korisnike, nakon njene odluke.
 
Ova presuda usledila je kao odgovor na tužbu koju su protiv Trampa podneli Institut sa Univerziteta Kolumbija, koji se bavi proučavanjem Prvog amandmana, i nekoliko korisnika Tvitera.
 
Tramp koristi Tviter kako bi promovisao svoju agendu, objavljivao političke smernice i napadao kritičare, posebno medije, kao i istragu o mogućim ruskim vezama s njegovom kampanjom.
 
Tužitelji su u tužbi tvrdili da, blokirajući korisnike Tvitera, Tramp onemogućava diskusiju na javnom forumu, čime krši Prvi amandman.
 
Sutkinja se usaglasila s argumentom tužitelja da su društvene mreže javni forum na kom mogu učestvovati svi američki građani.
 
"Ovaj slučaj od nas je tražio da razmotrimo sme li javni funkcioner, a da ne krši Prvi amandman, da blokira osobu sa svog Tviter naloga kao odgovor na političko stanovište koje je ta osoba izrazila, kao i postoji li razlika ako je taj javni funkcioner predsednik SAD-a", kazala je sutkinja. "Odgovor na oba pitanja je - ne."
 
Tramp ima preko 52 miliona pratilaca na Tviteru, njegovoj najdražoj društvenoj mreži koju je počeo da koristi u martu 2009.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet