Nastavili se diplomatski razgovori o imenu Makedonije

Ministri spoljnih poslova Grčke i Makedonije u četvrtak su, uz prisustvo specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica, šest sati razgovarali iza zatvorenih vrata u sedištu UN u Njujorku o imenu bivše jugoslovenske republike.
Nastavili se diplomatski razgovori o imenu Makedonije
Foto: Pixabay
Razgovori će, kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, biti nastavljeni danas u prepodnevnim satima po lokalnom vremenu.
 
Očekuje se da će posle drugog dana razgovora neko od učesnika, ili čak svi, dati izjavu.
 
Uoči nove runde razgovora o imenu, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas su se sastali i sa generalnim sekretarom UN, Antonijom Guterešom.
 
Dvodnevni sastanak bi mogao biti poslednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije, ocenjuje grčki dnevnik " To Vima".
 
"Ovaj sastanak je veoma važan i mogao bi da ima ključnu ulogu u pregovorima. Verovatno bi mogao da pruži poslednju priliku da se postigne napredak posle neuspeha sa predlogom o 'Ilindenskoj Makedoniji' i da se strane vrate na pet predloga koje je predložio Metju Nimic", objavio je nedavno grčki list.
 
Kako "To Vima" navodi, domiraju dva predloga - "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija" pa će se verovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.
 
Kocijas se, uoči sastanka sa Dimitrovim i Nimicom, sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.
 
Posle sastanka sa Pompeom, Kocijas je izjavio da je za Grčku prihvatljivo rešenje koje je predložio posrednik u pregovorima Nimic, a to je Republika Makedonija (Skoplje).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.