Oluja Alberto preti Meksiku, Kubi i Floridi, stiže i upozorenje na poplave

Oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, polako se kreće Karipskim morem i preti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u delovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.
Oluja Alberto preti Meksiku, Kubi i Floridi, stiže i upozorenje na poplave
Foto: Pixabay
Suptropska oluja Alberto prošla je pored obala Meksika i Kube u petak, a obe države su izdale upozorenja na oluju u određenim obalskim delovima kao i na teške kišne padavine koje će dostići i 63 centimetra.
 
Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da se Alberto nalazi na oko 95 kilometara južno od Kozumela u Meksiku, sa jačinom vetra do 65 kilometara na sat i mogućnošću da postepeno ojača tokom vikenda.
 
Kako agencija navodi, očekuje se da u SAD efekti Alberta počnu da se osećaju u subotu, a Centar za uragane je saopštio da je širom Florida Kiza i južne i jugozapadne Floride moguća poplava usled kiše i do 30 centimetara.
 
Stanovnici koji se nalaze na očekivanoj putanji ove oluje su upozoreni da pažljivo prate njeno kretanje.
 
Navedeno je i da će upozorenje na poplave stupiti na snagu u subotu uveče i da će trajati do utorka uveče za južni Misisipi, jugozapadnu Alabamu i zapadni deo Florida Penhendla.
 
Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vetrovi su mnogo dalji od njenog centra.
 
Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane.
 
Agencija navodi da Alberto dolazi pre vremena, s obzirom na to da sezona uragana počinje 1. jula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet