Irski premijer pozdravio "tihu revoluciju"

Irski premijer Leo Varadkar pozdravio je "tihu revoluciju" u zemlji, pošto su privremeni rezultati referenduma ukazali da su Irci ubedljivo glasali za liberalizaciju zakona o abortusu.
Vardakar je govorio posle objava izlaznih anketa koje ukazuju na snažnu podršku za reformu zakona, prenosi BBC.
 
Izlazne ankete pokazuju da je 69 odsto Iraca glasalo za ukidanje dela Ustava koji zabranjuje prekid trudnoće. Konačni rezutati se očekuju kasnije večeras. "Narod je rekao svoje. On je rekao da nam je potreban moderan Ustav za modernu zemlju", rekao je Varadkar, prenosi BBC.
 
Premijer koji se pred referendum zalagao za liberalizaciju rekao je da je na delu bila "kulminacija tihe revolucije koja se odvijala u Irskoj poslednjih 20 godina". Premijer je dodao da irski glasači "imaju poštovanje za žene i poverenje da će one donositi ispravne izbore i odluke o svom sopstvenom zdravlju".
 
Skoro 3,5 miliona glasača je bilo pozvano da donese odluku posle teške kampanje, tokom koje su se povećale razlike između gradova i sela, mladih i manje mladih.
 
Na referendumu je postavljeno precizno pitanje o ukidanju 8. amandmana na irski Ustav, usvojen 1983, koji zabranjuje abortus u ime prava na život "nerođenog deteta (...) podjednako kao i majke". Posle smrti jedne trudne žene od sepse, 2013. je uvedena reforma koja je dozvolila izuzetak u slučaju da je život majke ugrožen. Varadkar je rekao da će ubedljiva pobeda strane za liberalizaciju dati njegovoj vladi jači mandat kada bude pripremala zakone o abortusu koji će biti podneti parlamentu na usvajanje već za nekoliko meseci. Irsko zakonodavstvo je među najrestriktivnijim u Evropi, uz Maltu i Severnu Irsku, pa su od 1983. desetine hiljada žena odlazile u inostranstvo da bi abortirale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.