Italijanski predsednik poverio ekonomisti Kotareliju da formira vladu

Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je danas ekonomisti Karlu Kotareliju, bivšem zvaničniku Međunarodnog monetarnog fonda, da formira tehničku vladu, saopštilo je italijansko predsedništvo.
"Predsednik Matarela primio je doktora Kotarelija od koga je zatražio da formira vladu", rekao je novinarima generalni sekretar predsedništva Ugo Zampeti posle sastanka dvojice zvaničnika.
 
Matarela je sinoć odbacio predlog predstavnika evroskeptičnog Pokreta pet zvezdica i Lige za formiranje prve populističke vlade u Zapadnoj Evropi.
 
Italijanski predsednik je odbio da prihvati kandidata populističkih stranaka za ministra ekonomije Paola Savonu koji je iznosio antievropske stavove jer bi njegovo imenovanje uznemirilo "tržišta i investitore, Italijane i strance".
 
Kotareli je ekonomista koji je pomogao bivšoj vladi levog centra da smanji javnu potrošnju.
 
Tehnička vlada treba da dobije i poverenje oba doma parlamenta, a Pokret pet zvezdica i Liga jasno su rekli da Kotareli neće imati njihovu podršku.
 
Lider italijanskog Pokreta pet zvezdica Luidji di Majo ranije je izjavio je da bi trebalo opozvati predsednika Matarelu zbog odbijanja da prihvati populističkog kandidata za ministra ekonomije.
 
Matarela je rekao da je delovao potpuno u okviru svojih ustavnih ovlašćenja.
  • @Nebojša

    28.05.2018 15:21
    Ako je eu fasisticka tvorevina, vi bi ste trebali da im se radujete a ne da bezite od njih. Vas podgojeni vodja je isao na bratimljenja sa svojim kolegama po evropi i majcici.
  • Čvarkov

    28.05.2018 14:24
    Mi-Mi-Fau svuda kroji kapu ...
  • Nebojša

    28.05.2018 11:45
    IV RAJH
    Dokaz fašističko nacističkog duha EU gde se ne postuje volja naroda . Da se ovo dogodilo bilo gde sem u zapadnoj zemlji bio bi haos od izjava zapada. Setimo se nedavno Makedonije kada je Ivanov odbio da dodeli mandat kako je zapad reagovao. A sada različiti aršini. Oni ne zele da dopuste da oni koji imaju vecinu oforme vladu i predsednik Italije je zloupotrebio svoju duznost na najkriminalniji način. Uplasili su se Italijanskog blokiranja sankcija Rusiji i saradnji s Rusijom a izbore planiraju čak za kraj godine. Ali obice im se o glavu. Sada Italijani imaju priliku da jos vise glasaju za nacionalne stranke protiv nacisticko fašistički stranaka koje brane nacisticku tvorevinu Valtera Funka i Valtera Halštajna zvanu EU. ITALIJA NIJE KOLONIJA NI BANANA DRŽAVA. Matarela se postavio sa stavom drzava to sam ja a volja gradana je nebitna.Matarela je klasična marioneta zapadnih centara moci. A ovo sebi dopušta lik koji je izabran u parlamentu i to od poraženih snaga na ovim izborima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.