Svet sve opasniji, Srbija u "zlatnoj sredini"

Planeta zemlja je u poslednjih godinu dana postala nesigurnije mesto za život, pokazao je najnoviji Globalni indeks mira, po kojem većina država nazaduje, a Srbija se drži u "zlatnoj sredini".
Svet sve opasniji, Srbija u "zlatnoj sredini"
Foto: Pixabay
Globalni indeks mira objavio je Institut za ekonomiju i mir sa sedištem u Sidneju, a pokazuje da je u 92 ispitane države stanje mira lošije nego prethodne godine, dok je u 71 zemlji bolje.
 
Srbija se prema ovom indeksu nalazi na 54. mestu u svetu, između Senegala i Indonezije. Od zemalja regiona, bolje su plasirane Slovenija (11), Hrvatska (27) i Albanija (52), a lošije Crna Gora (58), Makedonija (87), BiH (89) i Kosovo (92).
 
Kako se objašnjava u izveštaju, na plasman utiču faktori poput broja konflikata u koje je država upletena i njihovog trajanja, broja smrtno stradalih, odnosa sa susedima, kriminaliteta u društvu, udela izbeglica u populaciji, stope ubistava, verovatnoće da izbiju nasilne demonstracije, troškova za vojsku, dostupnosti ručnog vatrenog oružja.
 
Na osnovu tih faktora, tako recimo SAD, koje se često nazivaju "liderom slobodnog sveta", završavaju tek na 121. mestu, a Rusija na 154. Stiv Kilelea, osnivač i predsednik Instituta, za DW kaže da su za pogoršanje stanja u poslednjih 10 godina odgovorni pre svega konflikti na Bliskom istoku.
 
Na prvih deset mesta liste su Island, Novi Zeland, Austrija, Portugalija, Danska, Kanada, Češka, Singapur, Japan i Irska, dok su najlošije pozicionirane Sirija, Avganistan, Južni Sudan, Somalija, Jemen, Libija...
 
Kilelea objašnjava da se, iako je Evropa najmirniji svetski region, stanje narušava u 23 od 36 zemalja i to posebno u zapadnoj Evropi. Dodaje da je bolja vest što su 104 zemlje sveta umanjile vojne izdatke u odnosu na BDP, a 115 je redukovalo broj vojnika.
 
U ovogodišnjem izveštaju o Globalnom indeksu mira prvi put je uveden i pojam "pozitivnog mira" koji ne tretira mir samo kao odsustvo sukoba već istražuje društvene strukture, faktore i institucije koje aktivno doprinose miru i miroljubivosti.
 
"Svaki procenat poboljšanja na polju pozitivnog mira ide sa 1,8 odsto privrednog rasta", kaže Kilelea.
 
Prema proračunima sidnejskog Instituta, osim ljudskih i ekonomski troškovi sukoba, ratova i nasilja su ogromni - 2.000 dolara godišnje po glavi svakog čoveka na Zemlji, što iznosi oko 15 milijardi dolara.
  • zongler

    07.06.2018 05:15
    Svi beze iz Srbije a ona u svemu dobra.
  • pocetak sredine

    07.06.2018 00:13
    ako je Srbija u zlatnoj sredini ja sam onda Nikola Tesla.
  • Utopija

    06.06.2018 23:20
    Puno sirotinje, izrazito nejednaka distribucija bogatstva, svetska populacija je u ogromnom porastu ne mirise nista na dobro..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet