Papa prihvatio ostavku biskupa Barosa zbog skandala u Čileu

Papa Franja prihvatio je danas ostavku trojice biskupa, uključujući onog koji je u centru skandala o seksualnom zlostavljanju među sveštenstvom u Čileu, saopšteno je iz Vatikana.
U saopštenju se navodi da je papa Franja prihvatio ostavku biskupa Huana Barosa iz Osorna, biskupa Gonzala Duartea iz Vapparaisa i biskupa Kristiana Karoa iz Puerto Monta.
 
Od njih trojice samo je 61-ogodišnji Baros ispod godišta za penzionisanje 75 godina. Papa je imenovao privremene vođe njihovih biskupija. Baros je bio u centru rastućeg skandala u Čileu od kada ga je papa Franja imenovao za biskupa u Osornu 2015. godine, uprkos protivljenju lokalnih vernika, njegovih ličnih savetnika i nekih drugih čileanskih biskupa.
 
Oni su doveli u pitanje Barosovu prikladnost, jer je bio na visokom mestu u crkvi kada je delovao jedan od naozloglašenijih sveštenika u toj zemlji Fernando Karadima, i Karadimine žrtve su ga optužile da je bio svedok njihovog zlostavljanja i da je to zataškavao.
 
Baros je odbacio optužbe, ali se pridružio još 30 aktivninih čileanskih biskupa, koji su ponudili ostavku papi Franji na vanrednom samitu u Vatikanu prošlog meseca. Franja je pozvao čileanske crkvene zvaničnike u Rim kada je shvatio da je napravio "ozbiljnu grešku u rasuđivanju" oko Barosa, koga je snažno branio tokom posete Čileu u januaru.
 
Papa je u januaru rekao da će se izjasniti tek kad mu donesu dokaze protiv biskupa Barosa, i da je to što govore sve kleveta.Barosova smena koja je bila očekivana pohvalile su žrtve zlostavljanja i katolici u Osornu koji su upozorili da mora da sledi još ostavki i akcija da se izleči šetata naneta skandalom.
 
Papa Franja je shvatio da je loše procenio čileansku situaciju posle susreta s Huanom Karlosom Kruzom, jednim od žrtava zlostavljanja koji je optuživao Barosa godinama i tražio da Vatikan deluje. Takođe i posle pročitanog izveštaja koji su napravila dva vodeća istražitelja Vatikana o dubini čileanskog skandala koji je narušio kredibilitet crkve u toj nekad većinski Rimokatoličkoj zemlji.
  • Мунгос

    12.06.2018 10:20
    За казну што су били тако несташни, треба римокатоличкој цркви одрезати порез на екстра профит, а све те паре уплатити за слање СМС порука које прикупљају новац за лечење болесне деце.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.