Skoro 2.000 dece razdvojeno od roditelja, Tramp krivi demokrate

Skoro 2.000 dece razdvojeno je od svojih porodica na granici SAD u periodu od šest nedelja.
To su podaci američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti. Od 19. aprila do 31. maja, 1.995 maloletnika odvojeno je od 1.940 odraslih.
 
Ovi podaci se odnose na maloletnike koji su od porodica razdvojeni zbog ilegalnog ulaska u SAD, kršenja imigracionih zakona ili eventualno počinjenih krivičnih dela od strane odrasle osobe. Ujedinjene nacije apelovale su prošle nedelje na SAD da odmah prestanu da razdvajaju decu od roditelja uhapšenih zbog ilegalnog prelaska američko-meksičke granice. 
 
Kontroverzno odvajanje dece od roditelja pri pokušaju ilegalnog prelaska granice uzrokovalo je proteste u nekim gradovima SAD i žestoku debatu u Beloj kući. 
 
U međuvremenu, američka vlada objavila je snimak privremenog pritvornog centra za decu imigrante u Teksasu - objekta koji je nekada pripadao trgovinskom lancu "Volmart". U ovom objektu nalazi se oko 1.500 dečaka uzrasta od 10 do 17 godina, koji su nelegalno pokušali da udju u SAD. 
 
Iako je reč o nekoj vrsti pritvora, jer deca imigranti mogu da napuštaju objekat samo na dva sata dnevno, u njemu nema ćelija, ali je tu i mural predsednika Donalda Trampa i citat: Izgubiti bitku ponekad znači i nov način da se dobije rat. 
 
S druge strane, blizu graničnog prelaza El Paso, na granci Teksasa i Meksika, podignuto je mnoštvo šatora gde bi uskoro trebalo da budu smeštena deca ilegalnih imigranata. Celi gradovi šatora niču zbog odluke Trampove administracije da se deca imigranata odvajaju od roditelja prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice, a broj dece vec je premašio postojeće kapacitete za njihovo zadržavanje. 
 
Predsednik Tramp rekao je da mrzi što se deca razdvajaju od roditelja, ali smatra da su za to krive demokrate. 
 
"Demokrate su donele ovakav zakon i ja to mrzim, mrzim što se deca odvajaju od roditelja. Demokrate mogu da razgovaraju sa nama i mogu da promene celu politiku obezbeđivanja granice. Potrebni su nam zid i sigurnost granice i moramo da prestanemo sa hapšenjem kriminalaca i njihovih puštanjem na slobodu. Uhapsite kriminalca, uzmete mu podatke, a onda ga pustite, on se infiltrira u društvo i onda se sve može završiti i tako da ubije nekoga. Moramo da promenimo zakone", rekao je Tramp.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.