Grčka i Makedonija sutra potpisuju sporazum o imenu

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke, biće potpisan sutra u mestu Psarades na grčkoj strani Prespanskog jezera, a zvanični sastanak dve delegacije biće nastavljen u Oteševu, na makedonskoj strani jezera.
Grčka i Makedonija sutra potpisuju sporazum o imenu
Foto: Pixabay
Ceremoniji potpisivanja sporazuma na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva prisustvovaće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.
 
Sporazum će biti potpisan u 10.30 po lokalnom vremenu, a ANA prenosi da će potpisivanju prisustvovati i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Rozmari Dikarlo.
 
Delegacije će predvoditi premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.
 
Zaev će, kako se navodi, u Psarades doploviti brodom, ako vremenski uslovi to dozvole, zajedno sa šefom diplomatije, ili kopnom preko novog graničnog prelaza.
 
Cipras i drugi grčki zvaničnici će ih dočekati u marini, a zatim će prošetati do specijalno napravljene platforme koja će biti pokrivena za slučaj kiše.
 
Posle potpisivanja sporazuma, premijeri i šefovi diplomatije, kao i drugi zvaničnici, ukrcaće se na brod i otploviti do Oteševa na suprotnoj strani Prespanskog jezera, gde će biti priređen ručak, piše MIA.
 
Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.