Policija šok-bombama terala protestante nakon sporazuma o imenu Makedonije

Specijalna jedinica makedonske policije je večeras šok-bombama i suzavcem rasterala učesnike protesta protiv potpisanog sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije.
Protest, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demonstranata koji se okupio u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.  
 
Mediji su preneli da se na poziv navijačke grupe "Komiti" odazvao "manji broj građana" koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pevali patriotske pesme, tražeći i "Vešala za Zaeva" - predsednika Vlade.  
 
Na protestu su bili i članovi rukovodstva male, nedavno osnovane stranke "Glas za Makedoniju" i predsednik udruženja "Svetski makedonski kongres" Todor Petrov.  
 
Najveća opoziciona partija u Makedoniji, VMRO DPMNE, organizovala je u Bitolju, ranije danas, protestni marš protiv potpisivanja sporazuma.
 
Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikos Kocijas i Nikola Dimitroiv su danas na pograničnom jezeru Prespi potpisali dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva i o strteškom partnerstvu dve susedne zemlje.  
 
Tim dogovorom je predviđeno da Makedonija promeni ustavni naziv u "Republika Severna Makedonija", uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.  
 
Sporazum čijem su potpisivanju prisutvovala dvojica premijera - Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.
 
Istorijski sporazum Skoplje-Atina o promeni naziva Makedonije predstavlja "veliki proboj za Balkan" i njegovu evropsku budućnost, ocenio je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.
 
"Danas pišemo istoriju i otvaramo vrata našoj budućnosti", rekao je Dimitrov za Frans pres nekoliko sati pošto je sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom potpisao sporazum.
  • ...

    18.06.2018 01:08
    Poslednji popis je u Makedoniji radjen 2002. Tada je Albanaca bilo 25%. Pa vi sad vidite....uz to je bilo oko 8 % Roma i Turaka....

    Kako se zove zemlja....???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet