Devojčica sa Kosova u pritvoru zbog sumnje na terorizam

Petnaestogodišnja devojčica, poreklom sa Kosova, nalazi se već mesec dana u austrijskom zatvoru zbog sumnje da je pripremala teroristički napad.
Devojčica sa Kosova u pritvoru zbog sumnje na terorizam
Foto: 021.rs
Devojčica, koja živi u Donjoj Austriji, prema rečima Karla Fišera iz tužilaštva Sankt Pelten, preko internet četova hvalila je Islamsku državu i informisala se o izvođenju napada otrovom.
 
Jedna strana obaveštajna služba informisala je austrijske kolege 16. maja da je sa IP adrese u Donjoj Austriji razmatrano sprovođenje terorističkog napada. Ta IP adresa lokalizovana je u jednom malom mestu u regionu Mostfirtel, piše bečki dnevnik Standard. Analizom podataka sa IP adrese, uz pomoć stranih obaveštajnih službi ušlo se u trag devojčici, koja je 18. maja smeštena u istražni pritvor.
 
Prilikom istrage njenog mobilnog telefona pronađen je propagandni materijal Islamske države.
 
Advokat devojke, Volfgang Blašic, uložio je žalbu zbog istražnog pritvora i ističe da je njegova štićenica u nevolju dospela zbog "hvalisanja koje ne odgovara realnosti".
 
Tinejdžerka se na društvenim mrežama predstavljala kao muškarac pod imenom "Davud" i koristila je i tajne čet grupe pristalica Islamske države, razgovarajući o planovima za sprovođenje terorističkog napada u Austriji. Učenica se posebno interesovala za napade otrovom, i to na mestima na kojima se prodaju prehrambeni proizvodi. Informisala se kako koristiti hemikaliju poput "Ejdžent Oranž" i o putovanju iz "zemlje nevernika" u zemlje vernika.
 
Njen advokat ukazao je da devojka, u mestu u kojem živi važi za autsajderku, jer je jedina koja nosi maramu. U školi je zbog toga bila izložena mržnji, dodao je on, ukazujući da je zbog toga počela da preko interneta traži prijatelje i tamo naišla na ekstremiste. I unutar porodice je 15-ogodišnjakinja, koja poseduje austrijsko državljanstvo, kritikovana zbog svog odevanja.
 
Njeni roditelji su pre mnogo godina došli sa Kosova u Donju Austriju, i tamo su se, prema rečima advokata, odlično integrisali, te su važili za lica kojima vera uopšte nije bitna.
 
Devojčici je 30. maja produžen istražni pritvor, što advokat smatra pogrešnim potezom, jer je tinejdžerka prihvatila saradnju sa nadležnim vlastima koji treba da joj pomognu u resocijalizaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet