Italijanski ministar najavio da će da popisuje Rome i protera one bez državljanstva

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini pokrenuo je novu polemiku najavljujući da će uskoro napraviti popis Roma koji žive u Italiji, da bi možda proterao strane državljane i "na žalost" zadržao Italijane.
Salvini koji je, takođe, vođa ekstremno desničarske Lige, rekao je za jednu lokalnu televiziju u severnoj regiji Lombardiji, odakle je poreklom, da namerava da sprovede popis romske zajednice u Italiji da vidi "ko su oni i koliko ih je". Kako je objasnio, to će omogućiti da se proceni mogućnost da se proteraju oni koji su strani državljani s neregulisanim statusom, a kako je rekao, kada je reč o "italijanskim Romima, moraš ih zadržati kod kuće". 
 
Plan o popisivanju Roma izazvao je brojna negodovanja među opozicijom i opreznu reakciju romske zajednice. 
 
Popis te zajednice već je prošle godine sproveo Italijanski institut za statistiku (Istat), saopštila je Asocijacija Roma i zatražila hitan sastanak s novim ministrom.
 
Senatorka iz Demokratske partije levog centra Simona Malpeci je rekla da Salvini nastavlja svoju izbornu kampanju sa sve odvratnijim rečima i da su ove najnovije izjave "sa blago fašističkim mirisom". Salvini je prošle nedelje zabranio pristajanje humanitarnog broda sa 630 migranata. Brod je na kraju prihvatila Španija, pošto je nedelju dana s migrantima proveo na moru. 
 
"Prvo napadi na migrante a sada na Rome", rekao je šef grupe leve stranke Slobodni i jednaki u Predstavničkom domu Federiko Fornaro. Fornaro je dodao da je za Salvinija samo važno da seje mržnju i da stvori neprijatelje. 
 
Salvini je preko Tvitera odgovorio na kritike: "Neki govore o šoku, zašto. Ja samo mislim na onu jadnu decu koju uče krađi i ilegali".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet