Parastos Draži Mihailoviću u Herceg Novom, najavljeni protesti

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću biće održan danas kod Herceg Novog, što je izazvalo osude u Crnoj Gori.
Ministarstvo kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokaciju.
 
Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja najavilo je za danas proteste u Grblju i Herceg Novom, ukoliko nadležni ne spreče održavanje parastosa.
 
Organizator skupa je udruženje "Srpski soko", a služiće sveštenstvo Mitropolije crnogorsko - primorske Srpske pravoslavne crkve. Nije predviđeno prisustvo mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića, saopšteno je ranije iz crkve. Sličan skup, u organizaciji istog udruženja i u znak sećanja na četničkog vođu održan je kod Herceg Novog 2005. godine. 
 
Ministarstvo kulture Crne Gore je ranije najoštrije osudilo održavanje tog parastosa Mihailoviću, uz apel građanima da ne nasedaju na provokaciju, kako je od strane resornog ministarstva okarakterisan najavljeni skup. 
 
"Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko-primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin - i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno - sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovečne antifašističke tradicije", navodi se u reagovanju Ministarstva. 
 
Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva "đenerala Dragoljuba Mihailovića", navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a. 
 
Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja je parastos Mihailoviću okarakterisalo kao "gnusan čin" i najavilo proteste u nastojanju da spreči njegovo održavanje, saopšteno je iz tog Udruženja, koje očekuje da će im se u protestu priključiti i druge, lokalne organizacije boraca. 
 
Mitropolija SPC-a je u regovanju navela da ona nije organizator parastosa, da delovanje Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu "do danas nije do kraja rasvetljeno" , te da "svaki kršteni čovek ima pravo na molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svetskom ratu". 
 
"Parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade", dodaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske. 
 
Skup je zakazan za 18 časova u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog.
  • Tata Ikun

    18.07.2018 08:22
    Jadna vlast u Crnoj Gori i dalje ne može da svari činjenicu da uprkos njihovoj dugogodišnjoj kampanji tamo i dalje postoji popriličan procenat onih koji su bili i ostali Srbi.
  • Brica

    17.07.2018 11:54
    Kakav ceznjiv pogled, jel to pre streljanja ili neki PR foto?
  • limanac

    17.07.2018 11:29
    "Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja" - hahaha

    Nakon rata je KP Crne Gore napravila za internu upotrebu popis familija i pojedinaca koji su bili u partizanima, odnosno u JVO i raznim zelenaškim frakcijama. Popis je pokazao da je partizanskih porodica bilo malo manje od pola.

    Kada se uzme u obzir da je barem 10-15% partizanskih porodica nakon rata dobilo kolonizaciju u Vojvodini i da je barem još 20% zauzelo stanove po Terazijama, Dedinju i kasnije Novom Beogradu, jasno vam je koliko može imati boraca NOR-a na Cetinju, 73 godine nakon završetka rata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.