Iran podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv SAD

Iran je podneo tužbu protiv SAD pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija, saopštilo je iransko Ministarstvo inostranih poslova.
Iran podneo tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv SAD
Foto: Pixabay
"Tužba je podneta 16. jula i predata je pisarnici Suda", navodi se u saopštenju i dodaje da je cilj tužbe da SAD odgovaraju za "ponovno nezakonito uvođenje jednostranih sankcija Iranu".  
 
"Naspram prezira SAD prema diplomatiji i sopstvenim zakonskim obavezama, Iran je sa svoje strane posvećen vladavini prava", rekao je šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i dodao da je od imperativnog značaja suprotstavljanje "američkoj navici kršenja međunarodnog prava".  
 
Zarif je rekao da se tužba odnosi na američko kršenje međunarodnih obaveza posebno prema američko-iranskom dogovoru o prijateljvstvu iz 1955. godine. Taj dogovor je u nekoliko navrata ranije pomenut u sporovima između Teherana i Vašingtona pred MKS.  
 
Iran i SAD nemaju diplomatske odnose od 1980. godine.  
 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 8. maja ove godine da se njegova zemlja povlači iz nuklearnog sporazuma koji su 2015. sa Iranom postigle šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Tim sporazumom su ograničene nuklearne aktivnosti Irana kojem je zauzvrat obećano ukidanje međunarodnih sankcija.
 
Tramp je pored povlačenja iz sporazuma najavio i ponovno uvođenje sankcija Iranu, koje bi po fazama trebalo da počnu da se primenjuju od avgusta.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet