Partiji koja je za nezavisnost Hongkonga preti zabrana

Vlasti u Hongkongu upozorile su partiju koja se zalaže za nezavisnost da može biti zabranjena po osnovu nacionalne bezbednosti, u jednom od najoštrijih koraka protiv separatizma od povratka te teritorije pod vlast Kine 1997. godine.
Partiji koja je za nezavisnost Hongkonga preti zabrana
Foto: Pixabay
Biro za bezbednost je u pismu lideru Nacionalne partije Hongkonga, dvadesetsedmogodišnjem Endiju Čenu naveo da ta partija ima rok od tri nedelje da pruži razloge zašto bi joj bilo odozvoljeno da nastavi rad.
 
Jedan zvaničnik smatra da partiju treba raspustiti "u interesu nacionalne ili javne bezbednosti, javnog reda ili zaštite prava i sloboda drugih", navodi se u pismu.
 
U pismu se poziva na zakon o nacionalnoj bezbednosti koji nije primenjen od 1997. godine. Nacionalna partija Hongkonga osnovana je 2016. godine kao odgovor na nezadovoljstvo ophođenjem Pekinga prema Hongkongu. Uprkos obećanjima o "visokom nivou autonomije", njeni aktivisti se žale da uticaj kopnenog dela Kine na demokratske izbore raste.
 
Čen i drugi kandidati koji se zalažu za nezavisnost bili su isključeni iz izbora za zakonodavno veće 2016. godine, pošto su odbili da potpišu zakletvu da je Hong Kong neodvojivi deo Kine. Nacionalna partija je na svojoj stranici na Fejsbuku nazvala pismo pokušajem da se "narod Hong Konga i pokret za nezavisnost zatrpaju kamenjem".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet