Prvi let između Etiopije i Eritreje posle 20 godina

Prvi komercijalni let između Etiopije i Eritreje posle dvadeset godina krenuo je iz Adis Abebe, što je veza koja konkretizuje pomirenje dve zemlje s Roga Afrike
Prvi let između Etiopije i Eritreje posle 20 godina
Foto: Pixabay
Kompanija Etiopian erlajns je na sajtu navela da je let za eritrejsku prestonicu Asmaru poleteo s međunarodnog aerodroma u Adis Abebi posle ceremonije koju je generalni direktor kompanije, Tevolde GebreMariam, opisao kao "jedinstveni događaj u istoriji Etiopije i Eritreje". Saopšteno je da je zbog velike tražnje još jedan avion poleteo za Eritreju 15 minuta posle prvog. 
 
"Činjenica da smo imali dva leta odjednom pokazuje entuzijazam ljudi", rekao je GebreMariam. Novinar Frans presa je leteo drugim avionom i izvestio je da se putnicima služio šampanjac i da su deljene ruže. 
 
Nekada etiopska provincija, Eritreja se posle 30 godina rata otcepila 1993. Posle proglašenja nezavisnosti usledio je sukob oko teritorija na granici i u tom ratu je između 1998. i 2000. stradalo oko 80.000 ljudi, a neprijateljstvo je potrajalo sve do danas. 
 
Novi etiopski premijer Abij Ahmed je prošlog meseca iznenadio sve objavom da prihvata sporazum iz 2002. o rešenju pograničnog sukoba. Pre dve nedelje je otputovao u Asmaru gde je sa tamošnjim predsednikom Isaijasom Afevorkijem potpisao deklaraciju kojom je formalno okončano 20 godina ratnog stanja. 
 
Afervorki je prošle nedelje uzvratio posetu i otvorio eritrejsku ambasadu u Adis Abebi. Današnje uspostavljanje vazdušnog saobraćaja je među merama normalizacije odnosa dve zemlje.
  • Komsija

    19.07.2018 06:56
    Bravo!
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.