Vrhovni sud zabranio glasanje o podeli Kalifornije na tri dela

O inicijativi kojom bi američka savezna država Kalifornija bila podeljena na tri dela neće biti izjašnjavanja u okviru izbora u novembru ove godine, odlučio je Vrhovni sud SAD.
Vrhovni sud zabranio glasanje o podeli Kalifornije na tri dela
Foto: Pixabay
Navodi se da su sudije naredile američkom državnom sekretaru da ova inicijativa ne sme da bude izneta pred glasače, a kao razlog je Vrhovni sud izdvojio značajna pitanja koja su pokrenuta u vezi sa njenom validnošću. Sud će proučiti valjanost žalbe koju je uputila organizacija za zaštitu životne sredine Liga za planiranje i očuvanje (prirode).
 
Ova organizacija tvrdi da bi podelom najmnogoljudnije države SAD na tri dela bila značajno promenjena upravna struktura Kalifornije, na način koji bi prevazišao ono što bi se dobilo ovom inicijativom.
 
AP navodi da je ulagač u rizične investicije Tim Drejper, koji je potrošio 1,7 miliona dolara na podršku inicijativi, ranije izjavio je da bi bilo neprikladno da je sud blokira i pre nego što bude izneta pred glasače.
 
Agencija navodi da bi prema ovoj inicijativi, o kojoj bi moglo da se glasa ako Vrhovni sud na kraju tako odluči, trebalo da dođe do podele na Severnu Kaliforniju, Kaliforniju i Južnu Kaliforniju.
 
Zagovornici inicijative tvrde da je postalo nemoguće upravljati ovom saveznom državom zbog njene veličine, razlika u bogatstvu i geografske različitosti.
 
AP navodi da bi Severna Kalifornija obuhvatala oblast Zaliva San Franciska, Silikonsku dolinu, Sakramento i okruge koji se nalaze severno od grada koji je sada prestonica savezne države. Kalifornija bi ostala samo uski potez zemlje duž obale od Los Anđelesa do Montereja, dok bi Južna Kalifornija uključivala Frezno i obližnja poljoprivredna područja i protezala bi se sve do San Dijega i meksičke granice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.