Britanac otrovan nervnim agensom pušten iz bolnice

Žrtva trovanja nervnim agensom novičokom Britanac Čarli Rouli izašao je iz bolnice, saopštili su danas zvaničnici Velike Britanije.
Britanac otrovan nervnim agensom pušten iz bolnice
Foto: Pixabay
Predstavnica bolnice u Solsberiju Lorna Vilkinson rekla je danas da je Rouli (45) pušten kući, navodi Asošiejted pres.
 
Rouliju i njegovoj partnerki Don Stardžis pozlilo je 30. juna u gradiću Ejmsberiju pošto su, prema navodima britanskih zvaničnika, bili izloženi novičoku kada su došli u kontakt sa bočicom za koju se veruje da je bila korišćena u martovskom napadu u obližnjem Solsberiju.
 
U Solsberiju, udaljenom 13 kilometara od Ejmsberija, 4. marta su u nesvesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Oni su se oporavili i pušteni su iz bolnice pre trovanja Roulija i Stardžis. Stardžis (44) je umrla u bolnici 8. jula.
 
Bočica za koju se veruje da je izvor smrtonosne supstance pronađena je 11. jula tokom pretresa Roulijeve kuće u Ejmsberiju, a naučnici su potvrdili da se u njoj nalazio novičok, smrtonosni nervni agens proizveden u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata.
 
London je optužio Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, kao i za slučajno trovanje Roulija i Stardžis. Moskva te optužbe odbacuje.
 
Taj slučaj je doveo do velike diplomatske krize između Moskve i Zapada i do uzajamnog proterivanja stotina diplomata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet