Fajnenšel tajms: Hrvatska sebi dala autogol s Tompsonom

Hrvatska je postigla autogol nakon Svetskog prvenstva, kada je dočekala fudbalere reprezentacije u Zagrebu uz nastup Marka Perkovića Tompsona, piše "Fajnenšenel tajms".
Britanski list u tekstu navodi da je hrvatski put do finala sklonio u stranu probleme oko penzionih reformi, ekonomije i masovne emigracije, a neki su se samo fokusirali na to kako su igrači kao što su Luka Modrić i Mario Mandžukić nadjačali nesreću i raseljavanje tokom ratova devedesetih.
 
"Međutim, kada je izvođač Marko Perković izašao na binu u Zagrebu i otpevao nezvaničnu himnu reprezentacije "Lijepa li si", raspoloženje se promenilo. Perković, poznatiji kao Tompson je nacionalistički pevač, koji peva o eri genocida i koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, kada su Hrvatsku vodili fašisti", navodi "Fajnenšenel tajms".
 
List ocenjuje da je njegov nastup u Zagrebu, na poziv hrvatskog tima, razbuktao tenzije u društvu u vezi sa ratom devedesetih. Mnogi su ocenili da je njegovo prisustvo na proslavi politizovalo ono što je trebalo da bude trenutak zajedništva.
 
"Ovaj Svetski šampionat značio je ujedinjavanje, jer su bukvalno svi navijali za Hrvatsku, kod kuće, ali i u regionu. Ali sada unutar Hrvatske postoji nešto gorčine i razočaranja, jer postoji utisak da su neki simboli okrečeni političkom bojom, a opet, oni koji se ne slažu sa onim što Tompson predstavlja označeni su da nisu dovoljno Hrvati", ocenila je Tena Prelac iz Londonske škole za ekonomiju.
 
U Hrvatskoj, kako se navodi u tekstu, još postoji debata o istoriji Drugog svetskog rata. "Fajnenšel tajms" podseća da je grupa veterana 2016. godine u Jasenovcu postavila ploču na kojoj piše "Za dom spremni". Prošlo je skoro godinu dana pre nego što je uklonjena ploča sa mesta na u kojem je ubijeno 83.000 Srba, Jevreja i Roma.
 
Fudbal je, kako navodi list, pomogao u stvaranju nacionalnog ponosa, s obzirom na to da je Hrvatska bila treća na svetu 1998, samo tri godine od završteka ratova sa Srbijom i BiH. "Za mnoge Hrvate nacionalni tim je jedan od svetih elemenata koji čini naciju", rekao je analitičar Dario Brentin, koji se bavi analizom fudbala i nacionalizma na Balkanu na Univerzitetu u Gracu.
 
Međutim, bliske veze između nacionalnog tima i Tompsona za mnoge su prešle liniju, piše britanski list. Fudbaler Ivan Rakitić objavio je fotografiju sa Tompsonom uz opis "kralj je stigao". Tri dana nakon dočeka, taj "selfi" stigao je do brojke od 640.000 lajkova. Selektor Zlatko Dalić branio je Tompsonov nastup, dok drugi smatraju da njemu tamo nije bilo mesto.
 
Podsetimo, Novinar N1 Antonio Zavada upitao je selektora Hrvatske zašto je Tompson bio s reprezentativcima u autobusu na jučerašnjem dočeku. "Nemojte mi postavljati takva pitanja. Što pevač, kakav pevač? To je hrvatska pesma, "Lijepa li si". Tu nije mesto za vaše pitanje, sad me pitati o pevačima... Hrvatska je druga u svetu, a vi mene pitate o pevačima, nemojte me provocirati. Pevao je pevač koji je naša himna", rekao je Dalić.
 
Direktor centra "Simon Vizental" i lovac na naciste Efraim Zurof je poručio da Tompson ne treba nigde da bude gost.
 
Hrvatska je na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji osvojila drugo mesto.
  • mukice

    23.07.2018 07:33
    Znate one žene, koje kad se rastanu ili razvedu ne umeju da nastave svoj život dalje, pa sve što rade, svaki korak ili uspeh, po 20 godina sledećih se svodi na dokazivanje svom bivšem mužu koliko je vredna, a ustvari samoj sebi, a nikako da u to i sama poveruje, iako njega ona odavno ne zanima, seti je se ponekad. E to su naša bivša braća hrvati, večiti kompleks od srba, koji ništa ne može da zaleči. Da se sami cenimo koliko nas oni u dubini duše i protiv svoje volje cene, gde bi nam kraj bio.
  • Програмер

    22.07.2018 23:30
    @saruman
    Ја нисам приметио нацизам код наших фудбалера.

    Не бих мешао нацизам и крезубост.

    Стварно не могу да разумем потребу празноглавих да упорно пљују сопствени народ и упоређују ствари о којима немају појма.

    Подсетио бих да су ненавијачи Хрватске проглашавани националистима, четницима, итд. Цео цивилизован свет осуђује неонацизам и све око понашања хрватских фудбалера, само се душебрижници брину ко ће за кога да навија.

    Сад нешто нема коментара хрватских навијача.

  • ...

    22.07.2018 23:00
    Pihtijoguzi@, 100.000.000.000. ( sto milijardi ) Ne plasiraj lazne informacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet