Stotine Poljaka u Maršu sećanja na prve deportacije Jevreja

Stotine građana Varšave učestvovalo je u nedelju u Maršu sećanja, kojim je obeleženo sećanje na prve masovne deportacije Jevreja iz varšavskog Geta i odata počast jevrejskom aktivisti koji se ubio zbog svetske ravnodušnosti prema Holokaustu.
Marš sećanja počeo je u memorijalnom centru Umšlagplac, gde su snage nacističke Nemačke u okupiranoj Poljskoj počele da ukrcavaju Jevreje u voz za logor Treblinka 1942. godine i u kom je stradalo 30.000 Jevreja.
 
U aprilu 1943. godine mladi Jevreji su izveli oružanu pobunu protiv zatvaranja Jevreja u Geto, ali su ih nemačke trupe usmrtile.
 
Učesnici marša prošetali su ulicama Varšave koje su bile deo geta sa žutim trakama na rukama, koje su potom okačili na bodljikavu žicu na memorijalnom centru, a koja simbolizuje ogradu geta.
 
Od 2012. godine organizuje se Marš sećanja u čast varšavske jevrejske zajednice, koja je bila najbrojnija u Evropi pre Drugog svetskog rata. Ovogodišnji marš posvećen je Žmulu Zigilbojmu, koji se ubio u Londonu 1943. godine, nakon neuspele pobune i nakon što je molio saveznike da spreče dalji genocid Jevreja u Poljskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet